My Lovely Followers

Sunday, February 28, 2010

Soto Mikasar/Soto Bola Tennis

I can't imagine kami boleh duduk di warung mcm ni hahaha....
kalau di KK ni mana pernah kami duduk warung2 mcm ni... Since we're stayed at Tawau, mcm selalu pula kami lepak warung mcm ni.... nasib c anak happy juga...^_^

Today sya mahu share pasal soto. Here in Tawau ada macam2 jenis soto. Yesterday i have mentioned pasal soto banjar and today is soto mikasar and soto bola tennis. Soto bola tennis...??? Sya pun 1st time dengar and nampak ni soto hari tu.

Ok, let's see pic below..


Sya order this one.....SOTO MIKASAR
Taste soto ni boleh tahan juga, cuma itu meat ball ada kureeeeeng sikit taste tu ...(*_*)

















Hubby order this....SOTO BOLA TENNIS
Hahaha mcm besar bola tennis juga meat ball tu kan...
















Apa yg ada di dlm meat ball besar tu, tak kan lah pula bola tennis kan....???
Ok kita tengok apa ada di dlm.....jeng...jeng....jeng.....

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*
Ta....daaaaaaaa.....telur lah pulak hahahaha....ya ampun...^_^

















And my daughter order this one.....jeng...jeng...jeng...
*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*
Ta...daaaaaa.....kuih pisang lah pulak hahaha















Kuih pisang pun kuih pisang lah,yg penting my daughter H.A.P.P.Y
u see....

















Ok, when u all visit Tawau...don't miss try this SOTO kio...!!

Soto Banjar

Today our dinner just a SOTO BANJAR...^_^

Soto banjar ni makanan paling famous di Tawau. Soto ni juga sebenarnya berasal daripada Indonesia.
But memandangkan ramai sudah org2 indon tinggal di Tawau ni, maka semua tempat yg kamu pergi mesti ada soto banjar..^_^ Ada yg sedap, ada pula yg tawar, ada pula yg masin, ada pula yg tidak sedap langsung...eh,mcm2 rasa soto banjar ni...

But, for me...cuma ada 1 kedai saja yg dapat menarik citarasa sya.Tengok gambar di bawah tu...
(Kalau my hubby tu,semua kedai pun dia bilang sedap..astaga hehehe...)

Oya,kedai yg sya maksud kan ini ialah 2 in 1 iaitu rumah dan kedai. Kira double storey lah.
Yg di bawah tu, dorang buat kedai. And yg di atas tu pula tempat tinggal dorang.
Ramai pula orang datang makan di kedai ni.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
While waiting a food..
Alamak,rambut my lil girl tu basah peluh bah...sya guna tangan ja kasih kering...tu lah mcm tu rambut dia hahaha  

















Sya order ni... soto banjar dgn mee tang hun..
Apa yg ada di dlm soto ni?
Em,ada telur rebus,nasi himpit yg di potong kecil2,isi ayam/daging dan kentang bergedil 




Hubby pula order ni...Soto banjar dgn mee hoon.. 



My kids order ni...kentang bergedil...yummy tau..!! 



But my kids tidak mkn kentang ni bulat2, mesti mahu kena potong kecil2 mcm ni.... baru dorang mahu mkn... 



See, guna cucuk gigi lagi my daughter makan kentang ni.... 



Suka betul dia mkn bah sampai tu kicap di muka pun dia tidak peduli...:) 



2nd round order kentang bergedil for my daugher and of coz me lah hehehe.... 



Also finished...!!! yum..yumm..yummy...!! 



Puas hati makan soto banjar di kedai ni.


*****************************************


IKLAN OK:

Time sya buat blog ni, my hubby keep asking me masak maggi for him....*sigh*...
Tengah malam sudah ni, tiba2 lapar lah pula dia.....dia bilang tidak cukup kenyang makan tu soto banjar hahaha....
For me, masih rasa full lagi sampai skrg...

But bukan maggi pula yg sya masak..sya goreng mee lah pula kasih my hubby....

U see date and time tu pic......*sigh*...baru masak tadi...panas2 lagi....
27/02/2010  11:42PM 




Mee kuning goreng kering campur isi ayam dan udang besar...yummy...!!
But hubby bilang itu mee not his taste...*sigh*...but habis juga dia mkn...^_^
Sya mahu juga join sekali but NO..NO...NO...i'm on diet now.....LOL...LOL....

Saturday, February 27, 2010

My Dessert

Today sya buat dessert. My dessert is very2 simple and easy to make...^_^
What u have to do is, prepare bahan2 ni saja...

Macaroni/susu pekat/mayonise/tropical fruit cocktail
















Cara membuatnya...

- Rebus macaroni dlm masa 5 minute ( Ikut suka kamu mahu berapa byk macaroni)

- Sementara tunggu macaroni tu masak, boleh lah gaul kan kesemua bahan2 seperti tropical fruit cocktail, susu pekat dan mayonis....

- Sukutan utk mayonis dan susu pekat ni pun terpulang sama kamu samada mahu manis atau kurang manis...^_^

- Boleh di tambah juga jagung dan kismis...lagi sedap oh..!

- Bila macaroni sudah masak, angkat dan buang air.

- Tunggu sekejap dan boleh lah di masukkan ke dlm mangkuk..




 Harap2 sedap lah ya....must try..!



*************************************************



Iklan dulu :

Tadi sedang sya sibuk2 di dapur buat dessert ni, lupa pula sya my lil girl tu apa dia buat. Sya biar dia main dgn kakak dia di living room tu tadi. Sekali sya keluar dari dapur mahu cari my lil girl ni... tiada sya jumpa dia di living room. Panic lagi seketika...!!!
Sya masuk bedroom, tiada jumpa! Sya masuk bilik tempat dorang main2, pun tiada jumpa..!! Macam besar ja rumah kami ni, padahal kecil ja hahaha...
So, cari punya cari, tiba2 sya nampak dia di saaaaaaaaana..teka, dimana dia....

*


*


*


*


*


*


*



di bawah meja makan lah pula hahahahaha.......





U see, baru dia mahu keluar dari bawah meja tu.....*sigh*....


Huh,again...? So bored....

Minta puji dulu sekejap.......(*_*)

Lawa kah gelang yg sya pakai ni....?
Ini jed + crystal tau...^_^
















Di mana sya dapat ni....ah, please click below...


http://ss-weddingcollections.blogspot.com/2010/02/jimmys-wed.html










*************************************





We're inside the bus...where are we going...?





















Pergi mana lagi kalau bukan pergi mini zoo tu lagi ....*sigh*...
U know lah, di Tawau ni tiada tempat yg best2.....
Kalau ada pun di sana Semporna and Balung river.

Ok today, my hubby bawa his 2nd trip student's to mini zoo. Actually sya malas mahu ikut, but my daughter ni excited lah pula mahu pergi zoo. So, i have to go juga and mana lah tahu ada something yg sya boleh share sikit dlm blog sya nanti...^_^

Hubby's student di dlm bas...

















Wah,cara duduk tu bah....






























The zoo entrance...

















Wah,bersih sudah oh berbanding dgn yg 1st time sya dtg hari tu.....

















Fish pond
















Playground section




































My daughter getting excited sudah....

















Tu semua makanan2 kami......^_^






















Ok mari tengok apa binatang ada di dlm zoo ni....

Mula2 sya pergi tengok ikan ni...
siok tengok ikan ni berbaris2 berenang...


















































sya sendiri pun tidak tahu apa jenis burung2 ni...
















































And many more burung, but malas mahu take pic coz tiba2 sya tertarik dgn yg ini......


........ini ular sawa


















Ini buaya pula sya ingat sudah mati coz tu mulut tidak pandai tutup......







Masih buka mulut lagi...


















Sekali sya jalan baru ni buaya tutup mulut....SOT!

















Kasihan pula rusa ni patah tanduk dia....


















Hish,apa lah ada di dlm gua tu...tidak berani sya masuk....

















Ada juga c kawan di sini hehehe...





















Susah betul mahu gambar ni panda bah....tidak pandai diam...















U see tu muka,tired n lapar sudah dia bah...cian...




















makan dulu utk energy ....





















Tidak cukup bread...ah,ni lagi coklat...




















Nah ada energy sudah dia.....
She's trying to show off dia punya jam baru bah tu....(*_*)










Kasihan my hubby...dia kena jaga all the student's and at the same time dia jaga our lil princess also ...^_^
Good job LauKung....



After puas the student's jalan2 around the zoo, then we go to Restoran Nilam.
Ini restoran famous dgn 'pisang sanggar'....




Habis kena pajak oleh student's bah.....



That's it !
Related Posts with Thumbnails