My Lovely Followers

Wednesday, March 31, 2010

My Masak2 for today...


Today i would like to posting about my masak2.
Saya masak 2 recipes today iaitu Butter Prawn and Curry Chicken. Oh...I love butter prawn very much...! But curry chicken not really lah but i cooked especially for my hubby.
Dia ni tidak makan udang bah...rugi oh!
Saya masak pun bukannya terror sangat, asal sedap di makan dan ngam itu taste..boleh lah...^_^
Saya cuma share my simple recipe....mungkin byk kurangnya juga but for me...it's prefect...ya ampun!

Ok, let's continue my masak2 for today....

1st recipe is BUTTER PRAWN
Bukan senang mahu masak recipe ni but for me, saya cuma buat cara yg paling senang and cepat di masak.

Bahan-Bahan

Tigger Prawn
Planta
Rempah Kari
Daun Kari
2 ulas bawamg merah
3 ulas bawang putih
1 biji telur
Garam






Kalau masak butter prawn ni saya lebih suka Tigger Prawn coz isi tu sedap dan manis bila di makan.



Cara membuat :

Masak udang di dlm kuali tanpa minyak ya...supaya udang tu akan lebih kering. Kalau tidak nanti butter prawn tu ada kuah. Sepatutnya mesti kering baru sedap dan ranggup.

Then, bersih kan kuali dan letak butter dan masukkan bawang2 yg di hiris.

Masukkan rempah kari 2 sudu besar, lalu gaulkan bersama2 dgn daun kari supaya lebih wangi.

Masukkan udang lalu gaul hingga sebati. Biarkan seketika sampai semua bahan2 meresap dan udang nampak kering.

Garam secukup rasa.

Dan masukkan 1 biji telur.


Ta.....Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......
Ini lah my prefect Butter Prawn....walaupun byk kurangnya tapi sedap bah....yum..yum..yummy!




Saya cuma makan 4 ketul saja pun sudah kenyang oh coz tigger prawn ni kan besar....adedei..!







***************************************************



2nd recipe is Curry Chicken
Ini lah masakkan yg my hubby nanti2kan. Saya lebih suka bahagian paha coz isi ayam tu manis dan sedap.
 Ini masakan paling simple for me but jangan ketawa ah coz byk kurangnya but asal my hubby bilang perfect...bolehlah...^_^

Bahan-Bahan

2 potong bahagian paha ayam
Ubi Kentang
Rempah Kari
Santan
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Daun Kari
Asam Jawa
Garam
Serai





Cara membuat :

Bersihkan ayam lalu potong2.
Masukkan minyak dalam kuali.
Masukkan bawang2 dan halia yg telah di tumbuk dgn lesung.
Masukkan rempah kari, gaul sekejap hingga mengeluarkan bau.
Masukkan ayam lalu gaul hingga sebati.
Masukkan ubi kentang yg di potong 4.
Masukkan daun kari supaya lebih wangi.
Air sedikit.
Masukkan serai untuk perasa dan mewangi kan lagi kari.Biarkan selama 15 minit agar bahan2 semua menyerap.
Lalu masukkan kan santan.Biarkan mendidih selama 5 minit
Air asam jawa.
Dan garam.

Dan siap untuk di hidang kan......:)






Well, itu saja about my masak2 for today. Hope u all don't laugh at me coz i'm still learning
to be a good CHEF...hahaha....

I've been TAGS



I' ve received 3 tags from my best friend SJB a few days ago, and it's my turn to answer it now....^_^

*

*

*

*

*

*
1st TAG
Apa dalam bag kamu?

Ini my new handbag, baru beli lastweek and the cost is about RM89.90....murah je.....^_^
A mother with 2 kids like me, mesti lah mahu guna beg yg besar2...senang mahu bawa brg2 penting di dlm beg ni....





Ok, apa yg ada di dlm beg ni ?


Benda yg paling penting yg mesti ada di dlm beg ialah :
Pampers
Baby wipe
Extra baju for my lil one
handkerchief
purse
Camera
Handphone
Medical Card
Tissue
Lip Stick




****************************************************




2nd TAG
I need to answer all this. Ok, i'll try my best......^_^



1. Siapakah diri anda di rumah?

- I'm everything


2. Siapakah diri anda di samping rakan?

- Good friend


3. 5 benda yang anda idamkan tetapi masih belum tercapai

 Mahu menang JACKPOT berjuta2...!
Travel around the world
Baby boy twin
Successful Business Women
Buy a new car



4. Siapakah nama pasangan anda.

- Mr Wong


5. Ceritakan 5 perkara yang anda paling suka tentang pasangan anda.

-He's a loving husband and a good father for my 2 kids
 even tho dia ni cerewet juga kadang2....OH Nooooooo!

- Always ask my opinion before he make any decision
he respect me as a wife lah tu...... 

- Give whatever i want
itu pun ikut mood dia juga....^_^
- If hubby out station selalu bawa souvenir for me and the kids
Sukanya i.....

- Give $$$$
Yahooooooooo.....!

6. Bila tarikh anda couple?

- We couple on 14th Feb 1999, Engaged on 22nd April 2001
 and our precious moments on 07th May 2005



7. Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda.
- Biasa lah kehidupan sebagai suami isteri ni mesti ada baik buruknya juga,
 but BIARLAH RAHSIA
 (mcm lagu Siti Nurhaliza tu....hehehe)


8. Lagu tema cinta anda.

- Still The One from Shania Twain



9. Apa perubahan yang ingin anda lihat dari pasangan anda.

- Kurus,more handsome and kurang kan GRUMPHY tu...
ssssshhhhhhh.......jan kasitau c hubby ok...



10. Tag 10 rakan anda yang lain.

Opppssss, sorry ni sia tak cukup friend untuk tag.....





*****************************



3rd TAG

Bold the statements that ARE true to you. Italicize the statements that you WISH were true.
 Leave the rest alone. Then, tag 10 people to do the same test.


I’m not happy.

I hate my friends.

I hate my life.

I hate my grades.

I can drive.

I’m bored of driving.

I have a white handbag.

I love dancing.

I go clubbing every week.

Shopping is bullshit.

I have a tattoo of a star.

I got my navel pierced.

I have friends that take drugs.

90% of my friends smoke.

I still hang out with my ex, even though our break up was rather nasty.

I’m studying Fashion.



I have a business running.

I hate cartoons.

I hate someone.

I have 10 Lollipops handbags.

I buy CLEO every month.

My parents don’t know about my blog.

I have an iPod. I don’t have faith in the current “one”.

My school mates know about my blog.



I wanted to be a fashion designer.

I love rock emo bands.

I hate it when people cancel last minute meet ups.

I’m a rebel.

I don’t believe in love.

High school's filled with drama.

My parents have faith in me.



( i will....)I’ve bought shoes this month.

A blogger bitched about me before.

I hate sports.

I heart Italian food.

I hate meeting new people.

I hate nail polish.

The mother bear gives me hugs.

People should start appreciating me.

High school was the worst time of my life.

I have red hair.

One Utama is my second home.

I’m a guy.

I’m scared of my Biology exam which I’m going to face tomorrow.

I hate vacations.

We’ll last :)

I believe in long distance relationships.

I going to get high and smoke weed one day soon.

I’ve robbed an old lady.

I’m starting to like applying make-up

I was a tomboy.

At times I think I still am a tomboy.

I love bitching about people behind their backs

I still have a best friend.

I have a cat.

I hate surprise parties.

I hate planning parties.

I’m hot.

I’m a sinner.

I’ve got a DS light.

I have a Wii.

I cant live without music.

Video games are a waste of time.

I miss the father bear.

I love being in love.



I know how to cook.



I have 100% freedom.

Boys are assholes.

I hate Math.



I’m happy with what I have

I love horror films.

I slept in my parents’ room for 3 days after watching Scream when I was a kid.

My old friends keep in touch with me.

I don’t read newspapers.

The news is such a waste of time.

Blogging is a waste of time.

I hate animals.

I can’t live without make-up.

I curse like a pirate.

I’m happy with my 11 year old car.

I hate people that are smart.

I love Orange juice.

I can’t drink for nuts.

I believe that everyone in their teens have lost their virginity.

I’ve got a new phone.




I’m going to get a new pair of shoes by the end of this month.




I love swimming.

I haven’t worked out since March.

I think I’m fat.




I love my friends and family.



Hope u're enjoy with my answer and it's all from the bottom of my heart......Cehwaaaah.....:P


Tuesday, March 30, 2010

Happy Weekend...

Punyalah teruk line internet skrg ni, mau 3 days sia tidak dapat log in bah... aiyah..!

Actually, tiada apa2 juga saya mahu share sini cuma pasal last weekend ari tu.....^_^
Well we just spent our weekend go makan2, ‘kai2’at Shopping Mall and go gunting rambut for my kids. Eh kalau dulu tu my 1st daughter tu susah betul mahu kena gunting tu, mahu 3 4 orang juga pegang dia baru lah dapat gunting rambut. Dia bukan takut kena gunting …. but dia tidak suka semua tu rambut2 melekat di muka dia….pandai pula dia rasa geli. But now, senang sudah gunting rambut dia…..good girl.

Ni gambar Serena time kena gunting rambut…cool n steady sudah dia...^_^



And my little MaeMae ni pula yg payah mahu gunting rambut dia. Asal gunting sikit saja terus dia kasih pusing kepala dia….eh,takut tu gunting kena cucuk mata dia bah! That’s y, saya kena pegang and duduk sama dia.

U see gambar di bawah ni, saya pun satu kali kena bungkus tu kain…^_^





Ok my kids hair is done…so it’s my turn now…hehehe… but not yg style2 lah,just a simple saja….skrg ni musim panas bah so memang sesuai lah kasih potong pendek rambut ni…..





So after that we pergi makan Japan food it’s call Japan Tokoyaki…memang best makanan ni….i’ve mentioned this in my prev posting…..

My 1st daughter really like to eat this sampai dia makan terlampau banyak ….kalah saya bah…and this evening when she woke up, I noticed di muka dia ada tompok merah..OMG, mesti dia kena allergic ni….Dia ni tidak boleh makan seafood terlampau banyak...
U see pipi dia tu merah2 sudah...

r



ok saya ZOOM lagi...nampak kah tompok merah tu... itu lah tanda allergic dia tu...cian juga bah....




But i just apply this ‘SUDO’ cream sure can baik punya lah hehehe….




And few hour later, my daughter punya muka ada OK suda……



 
 
 
Thank U SudoCream......

Saturday, March 27, 2010

Lipan..!




Eh....bikin takut oh kan....! Tadi ada lipan masuk rumah kami. Nasib baik my kids sudah tidur...kalau tidak...eh, palis2..!

Sedang sia sibuk dgn laptop sia ni, sia pula ndak terperasaan ada lipan dekat kaki sia...nasib baik c hubby duduk dekat sia time tu, nampak tu lipan..!

Bisa bah ni kalau kena gigit...! Nasib juga ada c hubby d sebelah tadi terus dia pukul sampai hancur bah ni lipan. Sudah lah hancur, dia pi bakar lagi tu mayat lipan hahaha.... Geram bah c hubby ada lipan masuk di rumah. Takut tu budak2 yg kena bah. Harap2 tiada lipan lagi masuk rumah coz mentua sia bilang kalau ada lipan start masuk rumah tu memang ada pasang dia lagi tu......alamak,macam lah ni......

Teringat pula time sia tinggal di quartes guru, kinarut dulu...asal hujan saja mesti ada 2-3 ekor lipan masuk dlm rumah...bukan alang2 lagi lipan tu...besar oh....dark brown lagi tu. Maklum lah quartes guru tu dekat dengan bukit dan hutan...nah, apa tidak segala binatang pun pandai masuk rumah. Ular pun pernah masuk bah....betul ! Eh, sia lagi yg nampak tu...time tu sia baru pregnant yg my 1st one tu....tiba2 ada lah pula ular masuk di dapur...nah,apalagi c hubby terus call bomba hahahaha.....mimang bomba saja yg terror tangkap ular tau....mahu 2 jam juga baru dapat tangkap tu ular.

Oya, baru2 ni pula sia dingar di belakang rumah kami ada ular masuk lagi....eh, takut...! Sekarang kami tinggal bukan dekat dgn hutan pun ada ular oh...! hairan2......!

Wednesday, March 24, 2010

Susah oh tiada air...

Haiyah...! susah oh tiada air....banyak kerja rumah tergendala oh..! Ni kali baru lah betul2 tiada air, air dlm tangki pun kosong. Terpaksa minta bantuan lori bomba hantar air. Tapi lagi bagus kalau ada air paip kan senang sikit mahu buat kerja rumah.

Sekarang ni almost 5 days kami tiada air and baru tadi kami kena kasih tahu air akan mula ada end of this May...OMG...! Macam mana lah mahu hidup ni.....!

Tapi bila sia fikir2 sia patut bersyukur dengan apa yg ada sekarang...bagus lagi kami kena hantar air oleh ni bomba. Macam mana pula dengan orang di pendalaman kan, di mana dorang mahu cari air. Kalau dorang ada perigi tu kira safe lagi. Skrg ni musim kemarau lagi....hujan pun malu2 mahu turun....*sigh*...

Skrg ni problem sia cuma pasal kerja rumah ja...nah, bertimbun bah cucian yg belum kena cuci.... nasib baik piring makan tu boleh lagi kami pakai paper plate, after pakai terus buang...
But kalau mahu masak ni susah sikit coz takut dapur kotor....nanti segala2 pun keluar macam lalat lah, lipas lah, tikus lah...eh, geli sia oh..! So terpaksa lah hari2 tapau di kedai but mana lah tahan kan..... cuma makanan untuk anak2 sia mesti masak...tidak gerenti sia mahu kasih anak2 makan tu makanan kedai....takut tidak bersih bah....!

Air pula kami guna kalau perlu saja. Seperti cuci yg penting2....*tuts*...... hahaha... Of coz lah bah mesti mandi but once a day......*sigh*..... time2 panas macam ni skrg patut sia mahu mandi 4 -5 kali sehari bah....but apa buli buat.... !
Terbayang2 sia mahu pergi ni air terjun, mahu mandi puas2.......(*___*) but di sini tiada air terjun...longkang besar ja byk hahaha.....

(gambar hiasan ja..)



And terfikir pula mahu balik KK ni tapi kasihan juga dengan c hubby ni satu orang di sini.....siapa yg mahu jaga makan minum dia.....lagipun dia tu tidak boleh hidup WITHOUT ME hahahahaha.....please lah.....

Macam mana di tempat kamu, ada masalah air kah?

Tuesday, March 23, 2010

Family Day

Ini continue dari Borneo Paradise Resort tu....

After kami dari resort tu, kami kena rush pergi Beringgis Beach Resort pula coz my MIL are waiting there. Office dorang ada buat family day so my MIL mahu kami datang and join them...^_^
Bagus juga coz dapat kasih happy my kids. My MIL ni masih kerja lagi di JKM (Jabatan Ketua Menteri) mahu 4 years lagi baru lah dia retire.

Actually 'Family Day' ni start at 6am but kami sampai almost 9am sudah hehehe.... Siok tengok acara budak2 ni especially lari dalam karung dan tiup belon sampai pecah... My daughter belum boleh ikut lagi coz masih under age...so my daughter cuma jadi penonton saja lah but she's look enjoy juga bah ..!


The Entrance















Dapat juga dia door gift...

























Oh ni dia door gift tu...colour magic and pensil

























Another door gifts....1 for Serena and 1 for little MaeMae

























Hampers...
Harap2 my MIL sangkut 1 hehehe


















Time2 kami sibuk tengok acara sukan tu, my lil MaeMae pula sibuk main pasir and makan pasir...OMG..!

















Tak boleh jadi ni......! Sia kena cari pondok atau tempat yg tiada pasir untuk my lil one ni....

Phiewww...nasib jumpa 1 pondok ni yg tiada orang.....
Memang best lah pondok ni coz ada tilam and bantal. Memang sesuai untuk yg ada baby ^_^

















U see, more safety lagi










































Di tepi pondok ni ada juga bangku untuk berehat atau tidur...
Memang best lah....!


















And ada restoran juga....
















Nice deco huh..


















My MIL masih lagi sibuk dengan acara sukan dorang tu


























and my daughter pula tidak sabar sudah mahu swimming... Balik2 dia cakap swimming...swimming....swimming....bagus kalau pandai swimming hahaha....
So, kami pun pergi swimming pool tu......
Ramai org juga....but more better dari Borneo Paradise tu....
















Nice view huh


















Wow bestnya ada ni lagi....happy c anak nampak bah





































Mula2 planning, sia dengan Serena yg swimming but sia lupa time tu sia ada RED FLAG...ohhhhh spoil my day...! So terpaksa lah my hubby yg kawan Serena mandi. Jealousnya tengok dorang mandi ni hahaha...
Actually my lil MaeMae pun mau swimming but b'coz of my RED FLAG semuanya cancel..!

Ini salah satu rumah dlm resort tu....sia pernah bermalam di sini long time ago.....
kira best juga and per nite is RM180nett. Rumah ni berdepan dgn swimming pool...wow bestnya!




Actually hari tu kami mahu stay 1 nite here but all fully book.....tidak apa lah, maybe next time kami akan stay sini juga...^_^




Jealous nya sia tengok dorang ni...^_^


Ada tempat duduk juga di dlm pool ni.....best2...



Next time sia book sebelah sini pula.....



Ok, almost 1.5 hours dorang swimming and i feel hungry already (tau lah kalau breastfeed ni memang cepat lapar bah) and time to eat...."ok papa, let's go"

So, kami pergi tepi laut tu balik coz my MIL is waiting.....
time kami jalan2 di resort tu, sempat lagi sia snap a few photos here... nampak cantik view tu....










Ok sampai function hall tu.....



and this is waiting for us.....yahoooo......!




Desserts section



Eat time.....yummy...!

Fried Chicken



Sweet N Sour Fish



Pumpkin N Salted Fish



Ada lagi tu, curry kambing and daging masak kicap but not my taste so sia tidak snap lah hahaha.....

And my MIL ask me to try this...tidak tahu apa nama ni but ada jantung pisang...
eh, sia tidak pandai makan but sia ada try sikit sedap juga...ada asam sikit....


Time sudah pun 1pm and kami belum check out lagi di Borneo Paradise tu, so kami kena rush pi resort tu coz need to check out b4 2pm and at 4.30pm tu pula kami terus direct pergi Airport at Tg Aru coz mahu balik TWU....huhu....rindu lah sama KK ni..!

Tidak lama lagi mahu balik KK lagi for big EVENT....yes!
Related Posts with Thumbnails