My Lovely Followers

Thursday, April 29, 2010

Steam Cake...

My daughter ni balik2 mahu minta beli coklat kek....tapi bila sudah beli, tidak makan habis juga.
bikin sayang saja.....
 Begini lah gaya dia ni asal nampak kek di kedai, mesti mau minta beli.
Nah, datang lah idea sia ni mahu buat kek sendiri di rumah untuk my daughter makan.
Memang lama sudah sia tidak buat kek coz no time since ada 2 anak ni....eleh, baru 2.....kakaka...
And today YES sia start buat kek sudah but sia bukan guna oven....sia guna steam.....^_^
Steam...? Yes..coz jimat karen bah hahaha.....tidak bah....
Actually sia prefer steam coz rasa tu ada berlainan sedikit kalau guna oven....
Steam rasa tu lebih moist berbanding dgn oven...ya kah, eh pandai2 ja sia ni bah...padahal.... kuang3x


 
And TaDaaaaaaaaaaaaaaaa.....
Ini lah hasil kek sia tadi....
hahahahaha...bida kan, tapi sodap bah....'finger licking good' konon....hahahaha puji diri sendiri bah....




U see, siap ada 'pooh' dan candle lagi...kekekeke...
sia buat mcm ni untuk kasih happy my daughter...kamu tau lah budak2 ni, hari2 pun mahu buat birthday saja....nah, begini kan simple.....:)





Ok, tiup lah lilin tu.....


Kalau mahu tahu bahan2 steam kek sia ni.... ini dia..:
Sia lebih suka guna cawan untuk sukatan.....

Bahan-bahan


• Milo 1 Cawan,

• 2 biji Telur

• Gula 1 cawan,

• Susu pekat 1 cawan,

• Minyak 1 cawan

• Tepung gandum 2 cawan,

• Soda bikarbonat 2 sudu teh

• Baking powder 2 sudu teh

• Garam ½ sudu teh

• Koko serbuk 1 cawan

• Untuk topping, 1 cawan coklat masakan, 2 sudu besar susu pekat, sedikit colour rice

Cara-cara

1.Pukul telur sama gula hingga kembang.

2. Masukkan minyak dan susu. Pukul sampai kembang

3. Masukkan tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder, garam,milo,koko dan gaul sampai sebati

4. Masukkan 1 cawan air masak panas dan gaul lagi.

5. Kukus dengan api sederhana selama 1 jam atau lebih

6. untuk topping.. masukkan coklat masakan dan susu. Cairkan menggunakan kaedah double boil. Apabila coklat cair bolehla siram atas kek tu.
Then taburkan colour rice.

And siap di hidang kan...
but lebih sedap kalau masuk dlm fridge dulu untuk beberapa jam baru lah makan.......

siapakah dia...?



Today ada seram sikit lah....
My maid sepatutnya datang esok....and asal my maid datang pi rumah sia,
 mesti dia akan masuk di dlm bilik belakang untuk lipat kain atau ironing...
but today my daughter balik2 cakap ada kakak Aisah di dlm bilik belakang tu...
sia bilang, "where?" Then my daughter bilang "There Kakak Aisah, inside bilik"...
But bila sia tengok di dlm bilik tu...memang sah tiada orang but balik2 my daughter cakap ada....
Nah...!!! Jeng...Jeng...Jeng.....
siapa kah dia....?????





Monday, April 26, 2010

KIDS CANDID CAMERA CONTEST - Reminder



Hello everyone, the time is running.....!!

I just want to remind u all that i'm running a
KIDS CANDID CAMERA CONTEST
If you want to know more about this, please click HERE

So far i've only received 1 application, that is from SJB and until now i'm still waiting from others application....Or maybe u're not dare to join or not interested....????
Oooohh...come on lah please join and it's just for fun...^_^

Oya, in my previous posting i have mentioned that only a kids age 4 years below saja yg boleh ikut contest ni kan.... but now sia kasih terbuka lagi untuk semua budak2 yg berumur hingga
 8 years below...
Is it Okey......???????
So start sending your entries today !!!














Boring Life...






Macam keboringan ja tu anjing kan hahaha....
Sebenarnya posting sia kali ni tiada kaitan pasal ni anjing, cuma hidup sia hampir2 macam ni anjing lah sekarang hahaha....BORING LIFE....!!

What i mean is, everyday pun sia buat benda yg sama. Apa yg sia buat ialah makan, tidur, jaga anak, masak dan pergi jalan2....nothing interesting...!! OMG, i need to change all of this. Yes..i have to.....!!! Kalau sia tidak ubah skrg, sampai bila2 pun macam ni saja.....adedei!
Banyak benda dalam fikiran sia yg mahu sia ubah dan mahu sia buat.


Ok, mari sia kestau apa yg sia mahu ubah dan mahu buat :



1. Mesin jahit


Sia betul2 mahu beli mesin jahit untuk jahit baju anak2 sia atau apa saja lah...
Rasa ndak sabar sudah sia mahu menjahit ni......
Walaupun sia ni tidak lah berapa pandai sangat menjahit but sia percaya dan yakin sia boleh pandai juga tu suatu hari nanti kan...... i will try my best....!




 

2. Bercucuk tanam


Di belakang rumah sia ni ada tanah terbiar dan sesuai untuk bercucuk tanam ....
so daripada tanah tu kena tumbuh rumput2, bagus lagi sia pigi tanam2 sayur kan...
boleh juga makan sendiri hehehe




 

3 Saving


Kalau saving untuk sia ni...sorry lah ya, tetap habis punya...^_^
What i mean is SAVING untuk anak2.
Memang anak2 sia ni ada saving sudah, but i need more saving for them untuk masa depan dorang.
Selama ni sia kisah ndak kisah ja pasal saving ni, but bila sia fikir baik2 kan,
mesti kena tetap kan juga saving untuk anak tiap2 bulan.
Sekarang ni pun sia sudah ajar my kids simpan duit dalam tabung.....
sia kestau anak sia, kalau ko mahu something, mesti simpan duit dlm tabung baru lah ko dapat beli tu benda..
Nah skrg, hari2 dia kasih masuk duit di tabung....^_^
Tugas sia pula, to make sure tiap2 bulan masuk $$ dlm saving dorang .....





 
4. Diet


Oow....i put on weight lah now....!!!
Baru sia perasan yg sia naik berat badan bila sia try my favourite jeans kemarin ndak muat sudah....aaaaaaarrrrggghhhh sedih nya..!!
padahal sia sudah target mahu lost 5 kg awal tahun ni but bertambah lah pula.....
tidak buli jadi ni......
So nampaknya, sia mesti kena rajin berjogging lah petang2 ni......





 

5. More Romantic


Aiyoh....mahu mention kah tidak pasal ni huh...bikin malu saja.... but lain pula rasa kalu sia tidak mention coz mimang ini lah dalam fikiran sia skrg untuk di ubah.....
Since ada 2 anak ni, kami jarang sudah cakap ayat2 power ni hahahaha.... i mean, kami tidak pernah sudah cakap I LOVE U to each other hahaha......ber kiss pun jarang ooopppss.... ndak buli mention banyak2 di sini ...bahaya!!! But what i need is, sia mesti mahu kasih balik kami punya relationship macam duuuuuuuuuuuuuuuulu time dating2 tu hahaha.....
Sia pun tidak tahu siapa yg patut di salah kan bab2 tidak romantic ni, c hubby kah atau c c wife....
but c hubby ni yg kadang2 too much busy in his work bah.....kurang pay attention to me...... so sia pun malas lah mahu pay attention sama dia juga.....adedei, mcm lah ni...? Any idea..?
But however... i need to change this to more romantic and loving couple....






 

6. Vacations



Jealous juga tengok kawan2 selalu pergi vacations bah, so sia pun teringin mahu bawa anak2 pergi vacations seperti Disneyland , genting highlands or Sunway Lagoon.....
So, ini salah satu dalam fikiran sia juga mahu buat family vacations





 

7. My Wedding Gowns Collection


Lama sudah terbiar baju2 kahwin sia ni...entah berhabuk kah sudah tu atau masih lagi nampak bersih....
adui, rindu sia mahu pi tinguk tu baju2 semua bah....but i'm not in my hometown now.....
Terfikir juga sia daripada sia kasih biar macam tu dan tiada kena jaga,
bagus lagi sia jual half of  it kan.... ada juga saving for my kids hehehe
Any one interested to buy , please e-mail me at shirleywong30@yahoo.com



 
Ok, nampaknya ada 7 benda juga dalam fikiran sia yg patut sia ubah dan buat dalam masa terdekat ni...
Sia harap sia boleh buat ni semua satu persatu dan berjaya apa yg sia harap kan....^_^

Sunday, April 25, 2010

Pizza.....



Wah, best juga tadi coz ada free dental check up for the kids at shopping mall.
So, my 2 girls ni of coz lah sia mahu minta check gigi dorang whether good or not.
 And nasib baik my 2 girls dapat A, which is mean dorang punya gigi ni bersih and belum ada yg rosak.
So my girls dapat free 1 colgate and 1 colgate PLAX ...^_^

Time ni Serena kena periksa gigi sambil kena kasih nasihat dan cara2 penjagaan gigi...




Ini lah my 2 girls dapat.....





Ok, memandang kan my girls good girl today, so kami bawa dorang pi makan pizza.
So, our dinner just a pizza tonite.
My 1st daughter lah paling excited mahu makan pizza ni.


Ini time dia mahu order.....
And Serena mahu Hawaian Tuna.....




Dia mahu served sendiri lagi tu......
om biaaaaar lah....




Nyum...nyum......




Ini pula Cheezy Supreme Chicken for me N hubby





Actually french fries ini untuk my little MaeMae..
But adakah dorang salah buat...kami order yg original french fries but dorang buat yg pedas pula....
Kasihan my little MaeMae...so, terpaksa me n c hubby lah kasih habis....


 

MaeMae start keboringan sudah... 




Last2 my MaeMae makan bread dan mushroom sup saja.....

Dalam hati c MaeMae...bread pun bread lah,janji ada makan....


Oopps, time2 sia tengah posting blog ni, tiba2 my Serena menangis dan minta dukung. Batuk2 lagi dia.
Dan tidak lama tu, dia muntah. Semua pizza yg dia makan tadi tu terkeluar....Ooooowwwwww sayang oh hahahaha. Ni mesti dia main sumbat2 saja ataupun menyangkut di leher dia bah....
Adedei....kasihan juga c anak bah.
Ok lah, sia mahu kawan dia tidur dulu. Tahu lah my big girl ni ada manja sikit. 
Tidur pun mahu minta peluk......
 zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Friday, April 23, 2010

+ OR -


This few days i'm not feeling well....
 kepala sia sakit saja, rasa mual pun ada, period pula limpas hari sudah....
Nah, jeng...jeng...jeng....
Susah hati ni...but sia tahan dulu lah this few days kalau tidak juga dtg2 itu eherm.....
apalagi terus sia mahu pi check lah ni...mana lah tahu ada 'manusia' di dlm perut sia hahaha....
But...but...but.....
sia betul2 worried bah ni coz macam ada tanda2 ja p_ _ g_ _ t .....ni...!!!

Ok, untuk mejawab semua persoalan di kepala sia skrg ni..... bagus sia pi check sendiri lah dulu....

Ok, wait 5 minute.....

 wait...


wait...


wait...


wait...


wait...


And the answer is.....

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

sabar.....still loading......

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

And the answers is.....


OMG......
itu shown 'POSITIVE' here...... !!!!!
matai lah.....sia belum bersedia lagi ni.....

*

*

*

*

*

*

*

*

Aiks......
masih loading lah pula hahahaha....

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


hahahahaha...just joke bah........

It's a 'NEGATIVE'.....yes.....!!!!
Bikin suspen ja kan hahahaha....jangan marah bah.....(*_^)



But, kalau betul2 '+' pun apa buli buat kan, terima saja pemberian dari Tuhan......
but since it's shown ' Neg-' pun syukur lah coz at least sia boleh spend time sama anak2 sia skrg and bagi kasih sayang yg secukup2nya dulu.....and of coz sia ada planning mahu yg ke 3 but waaaaaaaaaait.......!!
^_^

Thursday, April 22, 2010

A Parcel from my MIL

Ayoyo....this few days internet line is very bad oh...!!
Thats y sia tidak ter-update my blog...uhu..:(
 Nah, skrg sia lupa sudah apa mahu blog....padahal hari2 yg lalu macam byk sia mau posting bah....
sekarang sia totally blank....!! But nasib today ada juga sia mahu posting hehehe....

My daughter Serena not feeling well this morning coz she's having a flu...
Kalau dia not feeling well tu, punya lah manja dia...!! Tidur pun mahu kena peluk sambil pegang tangan dia lagi.... selagi dia belum tidur tu nah, sia ndak buli pi mana2 lah tu.....

Ok, this morning sia kasih makan dia ubat... kalau dulu senang saja mahu kasih makan dia ni ubat,
 but baru2 ni saja ada susah sikit mahu kasih dia ubat...entah kenapa tu...?!

Ini lah ubat yg mahu kasih Serena makan....



Sekali dia mahu escape lah pula.....adedei, ni anak..!



Lama juga sia pujuk, but semua pujukan tu tidak berkesan.
Nah apalagi, sia main sumbat ja lah....lagi pun my little MaeMae menangis bah mahu 'nenen'.

Hahaha...baru tahu kena paksa makan ubat....
Tengok tu baju pun kotor sudah gara2 dia tolak tangan sia....*sigh*....

But Serena nangis sekejap saja coz sia on cd Barney ja, terus stop nangis tu ....:)


*

*

*

*
Ok tadi petang kami dapat parcel dari my MIL.
Tidak tahu apa yg kena kirim....*wink wink*....
 Serena lah org yg paling happy dapat parcel ni coz mesti untuk dia lah tu...^_^




Nah, tanpa buang masa lagi terus kami buka.
 Sekali ada love letter lah pula hehehe...

Aik, untuk cucu ja kah mum....untuk 'menantu' tiada kah.....uhu...!


Tidak sabar sudah ni mahu tengok apa yg kena kirim ni...
Nah, sekali kami buka.....

Ta Daaaaaaaaaaaaaaaa......



Wow...lawa casing tu kan.......
Ok, buka lagi....

Ta Daaaaaaaaaaa...............



Oooooh jam rupanya....lawa oh kan.....
Dua2 ni untuk Serena and Safeena......

And of coz c Serena terus minta pakai.......
U see.... walau hingus meleleh, bukan penghalang untuk dia bergaya dgn jam baru dia tu.....:)

Serena bilang...."Thank U Grandma......I LoveU...."


Baru sia teringat pula yg sia pun ada jam tangan macam ni.... sia pernah bili duuuuLu
jeng...jeng...jeng....
Nah, tidak mahu kalah juga bah  c mama hahaha.....
yea..yea....sia pun ada bah......^_^

So skrg, kami anak beranak ada jam yg sama...

Thanks once again mum....^_^

Related Posts with Thumbnails