My Lovely Followers

Monday, June 28, 2010

Swimming Time


Apa yg sia mahu buat blog today huh....?
Rasa macam banyak mau posting...but suddenly hilang semua idea..*sigh*...
 ini semua gara2 pasal 'FiFa World Cup' lah...hahaha... tidur bola...makan bola...bangun bola.... kalah c hubby bah....c bini yg more excited....betul bah....^_^
Ok lah, forget about FIFA....sia mahu blog pasal Swimming Time lah pula.

Hari tu kami pergi Shan Shui Golf And Country Club untuk swimming. Tidak juga jauh dari rumah kami, it's  only takes about 15 minutes. Shan Shui Golf And Country Club is the best in Asia. 
For more details, please click HERE.

Ini day 1 kami pergi swimming...

Ini area swimming pool tu....

Ada 2 swimming pools, 1 is for adult and 1 is for children.



Tengok lah bah gaya anak2 sia ni...bergaya macam pandai swimming sudah...padahal...hahaha
Kami sengaja kasih pakai dorang baju swimming yg cover habis ni supaya dorang tidak kesejukkan....
kalau kasih pakai yg seksi2 tu...kesian tengok dorang mengigil kesejukan....

My big girl tu sudah biasa swimming, but my little girl tu pula, this is the 1st time dia swimming....^_^


Nah, tinguk lah bah c kecik ni.....macam biasa sudah dia swimming.... not crying at all...!!!
Kami di adult's swimming pool ni....
.

Sekali sekala bawa anak2 pi swimming ni rasa best pula...coz c mama pun boleh ter-join.. nah satu orang satu lah kami jaga ni. C hubby jaga yg besar....c mama jaga yg kecik.....^_^


Day 2....

Wah, ni kali kami pergi swimming dengan baju swimming yg baru.....
Baju swimming baru..? ah, nanti sia kasih tinguk baju baru tu....
before that, sia mahu show dulu gaya my daughter bila dapat baju swimming baru tu...

Ini lah paper bag yg berabis dia mahu angkat coz ada baju swimming dia di dlm.....
berat pun berat lah, janji dapat baju swimming baru dia bilang.....
hish...pandai minta puji sudah bah...^_^


Ni kali punya baju bukan alang2 kami beli....siap ada pelampung bah di dlm baju tu....
harga pun buli tahan lah pi tidak kisah lah bah...janji anak selamat di pool dan berkualiti....^_^

Nah, ini lah baju swimming dorang tu..


Hampir2 sama macam yg day 1 dorang pakai tu kan....pi beza dia cuma baju ni ada pelampung sedia....
tu nah tu yg kembung2 di tengah tu, ah itu lah pelampung tu.....hehehe.....

Ok, mari kita tengok macam mana baju tu bila dorang sudah pakai....

Aaaahh....cute kan..hehehe.....
Time ni sia suruh dorang mandi air paip dulu before masuk dalam swimming pool....
Ndak sabar sudah ni anak2 mau berendam di swimming pool bah.....

After 1.5 hours kami swimming tu...kami pun balik lah....



Terasa perut tu lapar betul..apa tidak berendam lama2 di air...
Terus singgah kedai untuk makan malam....
Dalam sekelip mata ja.....terus icin semua piring hahahaha...

nah...kelaparan kan hehehe...
Menu utama time tu ialah ikan bakar....yummy...!!!

Saturday, June 26, 2010

Gara2 tertinggal BRA..


Funny juga tajuk sia di atas tu kan....tapi itu lah kebenarannya hehehe....
Begini ceritanya....cehwah...
Time sia di KK hari tu, sia ada bermalam di rumah parents..
Sia and anak2 tidur dgn mama sia di dlm bilik dia....bapa sia pula tidur di dlm bilik sia.... Kesian juga bapa sia time tu terpaksa berpisah tidur dgn mama sia hehehe.... tahu lah sia ni asal balik rumah parents, mesti mahu tidur dgn mama...ya lah, lama ndak jumpa kan...mesti lah mahu manja2 juga hehehe...
My hubby tidak ikut sama coz dia outstation time tu...

Tau lah bah kalau masih lagi anak breastfeed ni mesti itu bra after sia buka sia kasih 'sisip'ja di bawah bantal sia...So, sia tidak perasan lah pula yg bra tu terjatuh di bawah katil.... so time packing baju mahu balik rumah mentua tu, sia ndak terbawa lah bra sia tu...

So bermula lah cerita yg betul2 funny bagi sia hehehe.....
Dan sia pun baru tahu tadi pagi bila mama sia call kasih tahu hal pasal bra sia.....
Coz gara2 bra sia tu, my parents hampir bergaduh bah hahahaha...

Yg last Friday, my mum baru balik dari kerja petang tu... seperti biasa dia mesti masuk bilik untuk tukar baju coz mahu masak malam kan.....
Ni kali berbeza dia bilang....dia terkejut ada bra ampai2 di atas katil....
dia tinguk tu bra maroon color, size 38....
nah, bermacam2 lah fikiran mum sia ni... mum sia tidak terfikir pun maybe sia lupa bra sia time tu.... but my mum terfikir pasal bapa sia lah pula ...adakah...hahaha...
Dalam hati mum sia masa tu...dia bilang "aik, napa ada bra atas katil ni...semlm sia sudah kasih bersih ni katil, napa ada bra perempuan atas katil...?"
Nah, jeng...jeng...jeng.... terus my mum ambil hp dia, terus call bapa sia...

ini lah conversation my mum to my bapa hari tu....

MAMA : Hello, siapa punya bra di atas katil ni...!!? (mesti dgn nada marah tu kan hehe...)
BAPA : Aik,bra...? bra apa...?
MAMA : Jangan ko pura2 sana... !!! Jaga ko nanti ah... ( Astaga,geram betul sudah ni mama sia)
BAPA : Bukan ko punya kah tu...? Sia jumpa di bawah katil bah tu tadi pagi.....
MAMA : Jangan ko pura2 bah....sia mana ada bra maroon color...basar lagi tu saiz 38...!!! Perempuan mana lagi ko bawa ni....kurang ajar ko...!!! ( Wah,betul2 marah ni....!!)
BAPA: Jangan ko tuduh yg bukan2...memang sia tidak tahu siapa punya bra tu...sia jumpa di bawah katil bah tu...(Bapa sia explaine benda yg sama juga)
MAMA : Mungkin bra girlfren ko tu ko bawa tidur malam....patutlah malam2 sia tinguk ko tidur macam ada benda ja ko paluk2 di dada ko...rupa2nya bra girlfren ko pula...
Sia gunting2 tu bra tu...pas tu sia bakar tu.... lepas tu sia umban tu abu di muka tu perempuan...!!!!
 (Suara makin kuat dan kasar...)
Sambung marah lagi c mama...
MAMA : ataupun mungkin time lunch tadi...sempat lagi ko bawa girlfren ko balik sini ah.... pas tu kelam kabut terlupa dia pakai tu bra.....!!!!
(Hahahaha funny oh bab ni hahahaha...adakah mum sia boleh terfikir ni benda hahahaha....)


Tapi mum sia bilang, time mum sia berabis marah tu..bapa sia selamba ja cakap sama dia.... my mum tambah panas lah coz bapa sia relax ja cakap macam ndak bersalah... mama sia hairan juga....

MAMA : Ko balik capat skrg...!!!( Wah,garang juga mama sia....hehehe)
BAPA : Jangan ko tuduh2 bah...sia mana ada sumandak suda....ko ja sumandak sia...
(Buli lagi tu bapa sia buat lawak hahaha)
MAMA : Jaga ko ah kalau ko tipu...nahas ko....! (Uinah,warning tu bah)
BAPA: *sigh*.....cuba ko tanya c shirley dulu bah..mana tau dia punya bra tertinggal hari tu...
MAMA : Mustahil bra c shirley tu....selama ni size bra dia 34 tu...yg ini 38...punya basar..!!
( Adui...punya malu sia...basar lagi tu mama sia bilang hahaha...)
MAMA: Bah, sia tanya si shirley dulu kalau bra dia...kalau bukan dia punya...jaga ko....!!!
(hehehe...pandai jealous juga mama sia ni hehehe)
BAPA: Ok...i love u... (sempat lagi tu... )

After sudah bapa sia kena marah2 tu....baru lah my mum call sia.....

MAMA : Sher, ko ada tertinggal bra maroon color kah di bilik sia...?
ME : (Berfikir sekejap...) Ohhhh....ada...sia punya tu...alah,tertinggal lah pula....
MAMA : Ah...ko punya kah...? napa basar tu..? bukan ko punya size 34 kah dulu...?
 (Macam masih lagi my mum tidak puas hati ni hehehe)
ME : Astaga ma, dulu size bra sia memang 34...tapi skrg 38 sudah coz c Memei kan masih breastfeeding...mesti lah banyak air susu sia.... tak kan sia mahu pakai bra sempit2..
MAMA : Oya kan....alah...kesian lah bapa ko tu...
ME : kanapa..?
MAMA : Berabis sia pi marah dia tadi....patutlah cara dia jawab sia pun relax ja...rupa2nya bukan salah dia... hahahaha ( Terus terketawa mama sia )
ME : hahahaha..ya kah...alalalala...kasihan bah c bapa....napa tidak tanya sia dulu......
MAMA : Sia lupa ko ada tidur di sini hari tu bah...hahahaha....
ME : tu lah...lain kali siasat dulu bah baru marah bapa...kasihan dia bah....hehehe
MAMA : Ya bah...kasihan juga dia....hahaha

Nah, begini lah cerita gara2 tertinggal bra hahaha.....

The moral of the story...lain kali mesti siasat, kaji dan selidik .....^_^



Friday, June 25, 2010

Serena's bestfriend


Sekarang punya budak kan pandai sudah ada best friend kan...^_^
I mean, walaupun baru 2 years ++ tapi pandai sudah pilih kawan.
Begitu lah my daughter Serena skrg bah.
Kalau itu kawan dia tidak dtg rumah dalam sehari tu, nah mengamuk lah dia tu.
Skrg ni Serena paling rapat dgn anak jiran belakang rumah tu, Amelina. Amelina ni sudah 4 years ++ betul2 lancar bercakap dan tahu semua benda sudah. Sia suka Serena berkawan dgn c Amelina ni coz sia noticed Serena skrg makin lancar bercakap sejak ada 'bestfren' ni...^_^. Banyak org tidak percaya bila sia cakap Serena ni baru 2 yrs ++. Kebykkan yg cakap macam sudah 4-5 yrs kunun....hehehe..

Ok this morning, Amelina datang rumah. C Serena lah yg menyambut kedatangan c Amelina ni. Tapi sia hairan coz dua2 terdiam di pintu bila berjumpa tadi. Sekali sia tinguk lah apa hal dorang ni....rupa2nya.....

sekejap ah....nanti kamu tahu tu kenapa....

B4 that sia intro kamu dulu bestfren c Serena ni
aahhh...ini lah c Amelina



Pasal apa dorang terdiam tadi di pintu....? ah pasal baju dorang ter-sama lah pula hahahaha....
tanpa di rancang bah dorang terpakai baju sama2 ni hahaha....
Sia pun rasa funny ni bila nampak dorang....
Betul2 nampak dorang ni 'bestfren..' bah....


Nah,bila sudah jumpa tu...apalagi, terus main lah...



But kasihan my little MaeMae tiada kena peduli oleh dorang bah...
jadi pemerhati ja lah c MaeMae.....



Last2 little MaeMae keboringan.....

Duuuui....sayang bah anak mama ni...muaaaaaaaaah....^_^.


Sudah hampir 3 jam dorang main2 ni...terus sia suruh lah c Amelina pulang coz kami mahu pi library...
What...library...? hehehe....
Ya bah....sia yg mahu pigi library.....sia skrg ni betul2 fall in love dgn NOVEL... apa saja cerita dlm novel mesti sia baca sampai habis.....excited betul sudah sia ni skrg....
Skrg sia baru habis baca 2 buah novel and time mahu kasih pulang sudah.... 
(Jennie Ilyka...jan jealous ye....hehehe)

Nah, ini novel yg baru tadi sia pinjam di library...
BM pun BM lah...janji best cerita tu hehehe...


opppsss...lupa pula sia kestau, tadi after sia suruh c Amelina pulang...dua2 ndak mahu berpisah bah.... masing2 mahu sama2....aduuuuuui, so touching sia tinguk dorang ni...
Last2 sia minta kebenaran parents c Amelina untuk bawa anak dorang ikut kami... nasib jiran kami ni very sporting......

Nah, ini gaya itu dua bestfren dlm kereta
Tatap juga ndak mahu berpisah duduk...mahu juga sama2.......^_^
.

After dari library tu....kami bawa ni anak2 semua jalan pi Giant and beli makanan untuk dorang.
Pas tu kami singgah makan malam di Kedai 'Keling' hahaha....

Nah, tinguk lagi gaya ni dua bestfren.....
So touching oh kan....
makan pun buli bersuap2.....

Harap2 dorang ni dapat berkekalan lah ber-bestfren......^_^


Thursday, June 24, 2010

Darah? Mau pengsan sia oh....


Kamu panik kah bila nampak darah....???
Bagi sia pula....memang sia ni cepat panik bila nampak darah.....!!!
eeeeeeeeehh...takut sia oh....macam mau pengsan pun ada.....
Dalam minggu ni mau 3 kali sia nampak darah dari my daughter Serena......
Dari mana tu darah....?
Ok nanti sia cerita....tengok gambar ni dulu......


Ini tangan my daughter Serena......

Sia tinguk ni darah di tangan pun mahu pengsan sia oh.......

apa lagi kalau macam ni............

*

*

*

*

*

*


Sia butul2 kasihan nampak keadaan Serena macam ni bah.....mula2 sia rasa macam ndak sanggup sia tinguk... tapi ini sudah kali ke 3 dalam minggu ni dia berdarah macam ni. Susah hati sia bah...!
Oya, darah ni dari hidung dia....
Sia punya mama and MIL bilang di dalam badan Serena ni panas...tu lah berdarah hidung... and kurang minum air....Fuh..! Harap2 lah pasal badan dia panas di dlm lah yg menyebabkan hidung dia berdarah...
jan lah ada lain pula jadi nya....hish...*palis2*......

Baru sia ingat....dulu time sia kecik2 sia pun macam ni juga selalu berdarah hidung.....memang sia dulu kurang minum air....asal hidung sia berdarah dulu mesti mama sia kasih basah di atas kepala sia dan sumbat hidung sia dgn daun sirih....^_^
Begitu juga sia buat dgn Serena ni....nasib sekejap ja darah tu keluar....*sigh*
Oh my poor girl....!!
Harap2 tidak lagi dia berdarah hidung.....kalau this few days ada lagi kelaur darah lagi , mesti mahu jumpa doctor tu kan...? Tapi terfikir juga sia...apa lah doctor buli buat dgn berdarah hidung ni....? paling2 bagi ubat... itu ja....kalau buli, sia mau elak anak2 sia ni makan ubat bah...not got for their body....

Sia cuba paksa dia minum byk plain water lah and sukatan susu dia tu sia cuba kasih kurang sikit, biar ada cair sikit supaya dalam badan dia ndak juga terlampau panas kan.....tengok lah kalau ada perubahan this few days kah tidak.... but hopefully, tiada lagi berdarah hidung.....




Wednesday, June 23, 2010

Kasut anak punya pasal.....




Susah kah bagi kamu beli kasut untuk anak2.....?
Masih lagi sia ingat time kami d KK hari tu, kami mahu beli kasut baru untuk anak2 di CT Mall.
Adui...punya lah susah cari yg mana 1 yg sesuai untuk anak2 ni. Bukan bilang saiz masalah dia...cuma banyak betul lawa2 bah...hehehe....cute2 lagi tu....sia mesti mahu cari yg ngam sama taste anak2 bah.
Itu sales girl pun 'paning' sudah coz balik2 kami suruh dia ambil saiz dan style kasut.
Munkin dalam hati tu sales girl kan....
'kalau lah 10 org customer mcm ni, TATAP sia ramping trus..."
Apa tidak, kamu tinguk lah sales girl tu...balik2 tunduk...dan balik2 dia berulang alik masuk stor gara2 kami mau minta saiz dan colour kasut hahahaha....
kasihan juga dia.....



*

*

*

*

*

*

*

*

*

Kasihan dia oleh kami bah...hahahaha
But good services bah ni girl...sentiasa senyum saja..... kalau sales girl yg lain, entah lah kalau kami dapat layanan macam ni....
'sorry ah miss jan marah.....hehehehe'


Last2 jumpa juga kami kasut yg ngam dgn taste anak2 ni.
Nah tengok lah dorang ni siap melompat lagi dapat kasut baru.....'eksen' oh kan.....


 
Ini lah kasut yg berjam2 kami pilih...akhirnya kami decided pilih yg ini for my Serena and Litte MaeMae....


Cute kan....harga pun cute juga hehehe....
1 pasang RM69.60 x 2 = ........... *sigh*

Anak punya pasal...lantak lah kan......sekali sekala bah....^_^

Tuesday, June 22, 2010

Jen's Wed Dinner_Part 2


Before sia continue pasal tu wedding dinner kan...sia mau kasih tinguk lagi gambar2 time di church hari tu... coz in my prev blog hari tu kan punya sikit tu gambar sia upload...nah skrg sia upload lebih banyak lagi hehehe...enjoy ya...^_^

Time ni my SIL masih lagi di rumah and siap sedia mau pi Church sudah



Menurut adat orang cina, pengantin tidak boleh kena sinaran matahari.... sia pun tidak tahu kenapa oh coz time sia kahwin dulu pun macam ni juga mesti kena payung. Payung pun mesti warna merah......
Apa2 pun...adat is adat bah kan....tidak salah juga kita ikut petua nenek moyang.....^_^


Sampai saja di church, pengantin terus berbaris untuk upacara masuk ke dalam....wedding mass start jam 9am and ngam2 pengantin pun sampai tepat masanya...nah terus start lah.....

Ini my FIL and SIL...
Ya lah kan, mesti bapa yg kena bawa anak perempuan untuk pas kepada bakal husband......


  
Nah, bila sudah sah jadi husband and wife mesti lah mahu kiss kan...mesti org paling suka tinguk bab2 kiss ni coz siok bah tinguk tu muka pengantin malu2 lagi mahu ber-kiss
padahal.....hahaha.....ssssssssshhhhhhh......



After selesai wedding mass tu, mesti sesi bergambar dgn relatives, friends, and family....

This is from our side.....




************************************************


 

Skrg sia mahu share pasal wedding dinner tu pula.
Wedding reception at Dewan Maksak, Likas.

 Arrival of guest at 7pm but kami semua mesti ada di sana at 5.30pm coz ada satu lagi adat yg mesti di jalan kan time tu iaitu 'Pang-Teh'. Ini pun salah satu adat cina iaitu pengantin mesti serve teh kepada parents, parents in law, family member's and relative yg terdekat saja.
And of cos pengantin pula akan dapat angpow's or jewelries.....


Before that, kita tengok muka pengantin malam tu.....
Phewiiiiit......pretty and handsome bah......*wink wink*


The entrance and stage



Ok berbalik kepada 'Pang-Teh' tu.......
Orang yg pertama mesti kena serve teh ni ialah parents pengantin perempuan...
(My Parents In Law)
My SIL dapat 1 set barang kemas from her mom..


Org yg kedua terpenting ialah parents pengantin lelaki tu....
(all the way from Miri)
Wah....My SIL dapat 1 set lagi barang kemas dari her MIL.....^_^


After that baru lah di ikuti dgn adik beradik my FIL and my MIL
and barulah di ikuti oleh adik beradik sebelah my SIL....
And of coz lah my SIL punya big brother start dulu.....siapa lagi kalau bukan sia and hubby hehehe...

Ya ampun....just ignore my hubby punya kepala botak tu....punya lah sia marah dia hari tu...time adik dia mau kahwin...time itu lah pula dia kasih botak kepala.....*sigh*......
paduli lah dia tu....asal kan dia bahagia hahahaha....


Ini pula pengantin kena serve teh untuk kakak dia.....
and adik lelaki pengantin tu pula kena serve teh untuk pengantin malam tu.....


After selesai sudah upacara 'Pang-Teh' ni....pengantin and parents kena berdiri di entrance untuk menyambut kedatangan tetamu......
termasuk lah sumandak2 kena berdiri di depan untuk ushered tetamu terhormat seperti Datuk, Datin danYB di tempat duduk......
Oya, untuk ushered ni....my MIL mahu kami pakai baju kebaya.....
Alamak, di mana sia time ni huh....ni mesti sibuk urus anak2 ni hehehehe......


Malam tu bukan saja persembahan nyanyian dari para tetamu, tetapi juga tarian tradisional dari kebudayaan Sabah......Memang enjoy lah malam tu.....^_^


Masih lagi sia ingat malam tu, after tarian magunatip selesai....dorang pi panggil tu bride and groom untuk meyumpit belon.....tinggi lagi belon tu......
But kasihan itu groom mahu 2 kali try baru pecah hahahaha...... but my SIL sekali try ja bah terus pecah itu belon...caya lah SIL....!!!


Oya, ada 1 games lagi kami buat malam tu. Kami mahu kasih kena itu groom bah tu hehehehe...
Begini bah games tu, ini groom kena pilih yg mana 1 wife dia....but dia mesti kena tutup mata pakai kain hitam lagi tu hehehe....
So di depan dia ada 5 org sumandak....dia kena pilih melalui suara sumandak tu ja...... Semua sumnadak kena sebut 1 perkataan yg sama iaitu 'sayang'....adedei.....hahahaha
Actually, pilihan dia memang tepat...but kami sengaja juga mahu dia dancing dgn perempuan lain untuk tengok gaya ni groom......
Hahaha merah padam muka dia......
sempat lagi sia interview tu groom malam tu....ko tau kah ko menari sama siapa..? dia bilang...dia tahu bukan wife dia coz perempuan yg dia dancing tu kurus dan rasa tulang di punggung dia hahahaha......
so SIL...rupa2nya punggung ko tu banyak isi lah tu hahahahaha....


Wedding dinner malam tu memang meriah lah....lebih2 lagi ada tarian poco2 dari relatives and friends....



ok lah...cukup panjang lebar sudah sia cerita pasal wedding malam tu....so setakat sini saja cerita pasal wedding my beloved SIL ok....

Opppppssss....lupa pula mahu update sikit pasal make up kami malam tu....
Kami ni siap panggil mak andam lagi pergi di rumah bah.....ndak siok lah kalu sia ndak kasih zoom make up sia malam tu...coz sudah few years sia tidak make up setebal ini hehehehe....
Jangan kamu muntah ah......

Nah, TaDaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......
Siap ada bunga lagi di rambut hahaha....
Ini lah baju kebaya nyonya sia....dark brown..... all the way from Batam, Indonesia....^_^
But but but.....bergaya bergaya juga...tapi anak tatap no 1 ye hahahahaa.....

Ok lah, Thats it...!

Saturday, June 19, 2010

Jen's Wedding_P1



Lama betul sia d KK oh...mahu 1 bulan bah. Maklum lah my SIL mau kahwin so dia mahu sia balik awal untuk tolong2 dia buat persiapan. Kira sia ni wedding planner dia lah kunun but bukan 100% juga sia urus.....cuma buli lah sia tolong mana2 yg ndak terurus. 
Ok lah di pendek kan cerita, mari tengok gambar wedding ni.

My MIL yg kasih tutup veil tu....


Time ni SIL dalam kereta mahu pergi Church.



Sedia untuk masuk dalam church



Flower girls and boys sedia mahu masuk
My daughter lah yg paling excited ni.....^_^


Wah....sudah sah as a husband N wife....


Tidak mahu ketinggalan juga bah....kami yg more excited bah hehehe.....

After church blessing tu...kami semua pergi di Church Hall cos ada high-tea


After that, untuk yg ada anak2 kecil tu kena ikut pengantin pergi hotel untuk anak2 lompat2 di katil pengantin ni hehehe...lucu juga bila sia nampak ni budak2 lompat berebut gula2 bah....
Ada meaning ni, supaya ni pengantin dapat anak awal kunun hehehe...


Tidak banyak gambar sia dapat upload di sini coz too big the file....adedei...mengantuk2 sia tunggu bah.
Ok next story pasal Wedding Dinner ok....will post it soon.

Thursday, June 17, 2010

I'm Back...^_^


Hi everyone...miss me or not....hehehe....yes, I'm back...!
Banyak betul sia mahu buat blog ni but nanti lah k...sia susun dulu satu persatu......

Just wait in my new entry ya.....bye....
Related Posts with Thumbnails