My Lovely Followers

Saturday, August 28, 2010

Our Lunch...


Time mahu masak lah paling susah sia mau concentrate bah.....
mesti kelam kabut di buat oleh anak2 sia ni....
Ada2 saja yg buat sia panic......*sigh*....

Tadi sia terpaksa masak 2 menu sekali serentak.......




Kadang2 kalau kita masak kelam kabut ni pula yg terasa sedap tu masakan kan....
Kalau kita slowly2 masak pula....ada pula yg ndak kena dengan taste makanan tu....
Sia tidak tau kamu lah....kalau sia begitu lah hehehe......
Mungkin sia selalu masak kelam kabut bah......itu lah terbiasa sudah....
nasib SADAP bah masakan sia hahahaha.......p'rasan oh...!

Begini lah antara cabaran yg sia hadapi bila memasak.....

My 1st girl ni, ada2 saja dia minta....itu lah ini lah.....bila sudah kena bagi, lain benda pula dia mahu.......*aiyah*..



Ini pula my little girl....suka berkelah di tepi parit d belakang rumah....adedei,paning kapala bah.....!!!
sudah tu siap teriak mama...mama...mama lagi....
Nah, sia pun apalagi panic lah..ingat kan ada apa2...rupa2nya my little girl ni mau kasi tinguk dia swimming di tepi2 parit tu.......
Jangan swimming dlm parit sudah lah nak ah.......^_^


Tidak lama lepas tu...sia dengar lagi berteriak menangis...........
Rupa2nya....c adik buli c kakak lagi..........
Ya bah...bukan c kakak buli c adik tau.......
C adik ni yg selalu  buli c kakak..........

Bila sia tanya dorang siapa naughty..?
Masing2 tuduh bah.....c kakak bilang c Memei.....
C little girl pula tuduh c CheChe.......aduuuuuuiii......^_^


Pernah juga masakan sia hangus gara2 mahu handle ni dua anak ni.......

Nasib baik ada ini....

All in one seasoning MAGGI
Secubit saja......cuuuuuuuuukup rasa......hehehehe.......

Ini lah menu yg sia masak tadi....

Ketam masak Sos


Ayam kicap

Thursday, August 26, 2010

Menu for my Kids


Hari2 pun mahu fikir apa breakfast yg sesuai untuk anak2 sia ni....
Selalunya sia goreng mee + telur or kadang tu bagi half boiled eggs....

But kali ni sia ubah sikit menu untuk anak2.....

Menu for my kids DAY 1 
Bahan2: Bread, Sosej, Telur, Breadcrumbs

Mula2 goreng sosej tu, lepas tu gulung dgn bread dan celup dgn telur. Akhir sekali tabur breadcrumbs tu di seluruh bread tu, lalu goreng

Before

After goreng tu, ini jadinya......em yummy....hehehe

After

Anak2 sia makan 1 keping pun sudah kenyang....bagus juga...^_^



Menu for my kids DAY 2
Bahan2 : Tepung gandum, gula, garam, telur dan susu pekat

Ini menu yg paling senang mau masak.......


Emmmm...ini memang favourite my kids.....


Sia ingat lagi time ni coversation dorang....

SERENA : Mei...sedap kan..?
LITTLE MEI : Em..dap...
SERENA : Pandai mama masak kannn...... (Adei, pandai juga anak sia puji sia bah hahaha...)
MEI : Em...dai.....
SERENA : Mei momom byk2 ah...supaya cepat big girl macam cheche......^_^

Ah,lebih kurang gitu lah anak2 sia bercerita sambil makan time tu....:)
Syukur lah dorang suka menu ni....
Sia pun suka juga...coz time sia kicik2 dulu...ini lah mum sia selalu masak untuk kami...
Nah skrg...sia pula masak kasih anak2 sia hehehe


Menu for kids DAY 3
Bahan2 : Tepung Pau, Instant Yeast, Baking Powder, Minyak masak

Mula2 tu campur kesemua bahan2, dan buat doh.....sesudah tu tutup tepung yg telah di buat doh dgn kain hingga kembang seperti di bawah...



Sementara tu, masak ayam kicap untuk inti pau tu...




Lepas tu, masukkan inti kedalam pau..... lalu buat doh seperti di bawah......


Dan sedia untuk steam..........

Pau di bawah ni semakin kembang dan besar............



Ah...beginilah jadinya selepas beberapa minit kena steam....



My prefect chicken pau......Yummmmmmy.......!!!!

Monday, August 23, 2010

'Tagal' Sungai Moroli, Kampung Luanti Ranau


Cont.from Kundasang trip....

The next day tu kami pergi ke Sg.Moroli di saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaNa Ranau.....^_^
 Tempat ni memang famous dgn 'Fish Massage'.
Before that, sia mau kasitau dulu apa itu 'Tagal'.....ah, kepada sesiapa yg tidak tau tu...Tagal tu bermaksud Ikan yg ada di dalam sungai itu, tidak boleh di pancing atau tidak boleh di tangkap.
Kalau berani cuba lah.....LOL....

Sebelum sia sampai ke Sungai Moroli tu, sia pun imagine lah ikan tu mesti macam ikan berudu yg kecil2 tu. But bila sudah sampai....astagaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...besar2 bah tu ikan...rasa macam tapak kaki sia ni pun boleh masuk mulut tu ikan...atukoi...!
Terus berfikir sia 2 kali bah....takut gigitan ikan tu sakit bah....
But memandang kan sudah sampai, rugi juga kalau tidak try masuk di sungai tu kan.
Yuran masuk tu cuma RM5 untuk dewasa dan RM2 untuk kanak2.


Ini time kami sampai sudah...seperti biasa mesti mau gambar dulu signboard tu....^_^


The Entrance
Di sini lah mahu bayar Fee's




Ada juga jual gelang......of coz sia ada beli jugak....:)



Sungai sebelah sini ni, cuma untuk mandi2 biasa ja....
Yuran cuma RM1...so cheap kannn...
Ada juga ikan2 di dalam sungai ni....time kamu mandi, di sana juga ikan tu 'bubut2' kamu hehehe......



Untuk pergi bahagian fish massage tu pula.,
 kena jalan kaki masuk lagi, tapi tidak lah jauh....
Siok tinguk permandangan di dalam....
Nah ada jambatan gantung lagi......




Aahhhhh...ini lah tempat Fish Massage tu....




Sampai saja di Sungai ni, semua ikan2 tu boleh nampak dgn jelas sekali....
Terus tertelan sia air liur bah...apa tidak, sia nampak ikan tu macam ikan keli...
Tapi sebenarnya ikan tu namanya Ikan Kelah....



Fulamak, besar2 lagi tu....


1st time lah sia buat fish massage dgn ikan besar2 macam ni...

Oya, kamu boleh juga buat full bodymassage. Yuran cuma RM25. Siapa berani buat,cuba lah....
me.....sorry ye.....!!!!! Kena sponsor pun...NO......!!

Sebelum masuk sungai tu, berdoa dulu mana lah tahu ada anakonda kah hahaha....eh palis2....!!

So sia pun masuk lah dalam sungai tu....
Sekali nah, semua ikan berebut pigi kaki sia.....
munkin pasal kaki sia 'sehalus sutera'....hahahaha....tolong lah...!
atau munkin pasal banyak lemak hahahaha......iya betuuuuuuuul...!

Terasa juga gigitan ikan tu di kaki...mula2 sia rasa sakit sedikit dan rasa geli lah pula....
Balik2 sia sipak tu ikan hahaha...kasihan c ikan bah....
But lama2 macam siok pula....terasa macam kena picit2 tu kaki.....
Limit untuk buat fish massage ni cuma 15 minit ja.....

Kebaikan fish massage ni ialah buang angin dlm badan, buang toksid dan kalau ada kurap2 di kaki tu comfirm buli baik terus ......

Nampak kah tu ikan...
kalau kasih pukat ni.....nah siap.....
Goreng pun sodap....hehehehehe


 
Sia ada juga record sikit time sia buat fish massage ni.
Oya,suara yg teriak2 tu bukan suara sia ah.....tu suara budak2 perempuan yg tengah buat massage juga......
Apa2 pun, enjoy the video.....^_^


 
Sia mahu pigi sini lagi next time.....best bah......^_^

ok..thats it...

Friday, August 20, 2010

Kundasang Trip

Perjalanan kami ke kundasang mengambil masa selama 8 jam.
Kami bertolak dari jam 7.30 am dan sampai tepat jam 3.30 pm. Penat tu memang penat lah tapi bila sudah sampai di Kundasang tu....semua penat lelah pun hilang.

Oya, sebelum sia teruskan cerita pasal Kundasang ni... sia mau kasitau dulu pasal 1 station kami berhenti tadi iaitu Gua Madai, Kunak. Bukan apa .... cuma mahu cari tandas hehehe....
1st time sia nampak signboard macam ni bah...

SILA BUKA KASUT SEBELUM MASUK TANDAS


Sekali masuk dalam tandas tu ingat kan bersih...adui mak oi....mau pingsan sia bah.
Semua tandas tu pun terapung2....air pula bertakung d lantai.
Menyesal sia buka kasut bah......
Bukan sia ja yg geli....my daughter Serena pun geli masuk pijak lantai tu....
Adakah ada signboard macam ni....!!!

Tapi sempat juga snap a few pic d Gua Madai ni.
Di dalam hutan ni, ada air terjun.
Ah, tempat ni memang famous dgn air terjun tapi ndak berani sia masuk bah....
seraaaaammmmmmmm..........!

*****

Ok berbalik pula cerita Kundasang.
Kami sampai ja terus pi check in d Seri Intan Resort.
Resort ni berdekatan ja dgn Perkasa Hotel. Lawa tempat ni....memang sesuai bawa keluarga stay d sini.

Kalau sewa bilik cuma RM130 per-nite but kalau sewa 1 buah rumah cuma RM250 per-nite.



Ini bilik kami.


Bilik ni tiada aircond or kipas provided coz tempat ni memang sejuk.
Kalah sejuk aircond bah....boleh mengigil bila malam...^_^

Everything sudah settle...so tinggal mau cari makan pula...

Nah, inilah chicken wings yg paling sedap d Kundasang.



After makan tu...kami pergi beli buah2 lah pula...




murah2 bah buah ni...3 bgks untuk RM5.



To B Cont.

Lagi2 kes buang bayi...


Sejak akhir2 ni.. ada saja berita pasal pembuangan bayi....eh,kejam betul lah orang tu...!!!
Baru2 ni sia terbaca satu berita pasal pembuangan bayi lagi....adui,sedih sia bila terbayang nasib bayi tu bah.
Selama 9 bulan dia di kandung dlm perut, bila sampai tempoh bersalin tu terus kena buang  begitu saja.
Kalau buang di tempat yg selamat ok juga...ini di tempat pembuangan sampah. Ada bayi tu lagi kena buang di sungai...adui...di mana bah sifat kemanusian dorang ni....!!!!

BERANI BUAT, BERANI TANGGUNG lah bah.....

Sia sokong 100% dgn kerajaan iaitu menghukum gantung sampai mati kepada pesalah yg sanggup buang bayi hingga menyebabkan kematian.

Tengok lah bah berita di bawah ni.....bayi cukup sifat...cukup sempurna....tapi.......*sigh*






 MELAKA: Polis menahan reman seorang pesakit wanita dan pasangannya bagi membantu siasatan berhubung kes pembuangan mayat seorang bayi lelaki berusia kira-kira lima bulan di kawasan Hospital Melaka (HM), awal pagi kelmarin.

KEJAM...mayat bayi ditemui dalam longgokan sampah di kawasan hospital. Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Mohd Adnan Abdullah, berkata gadis berusia 20-an ditahan di wad hospital, manakala teman lelakinya juga berusia 20-an ditangkap di Batu Berendam, di sini.

Menurutnya, sebelum itu, seorang Pegawai Perubatan hospital berkenaan membuat laporan berhubung seorang pesakitnya yang juga pelajar institut pengajian tinggi (IPT) sedang dirawat di wad kecemasan didapati mempunyai tanda-tanda baru melahirkan anak.

Katanya, susulan laporan itu, pihaknya melakukan siasatan dari segenap aspek ke atas pesakit itu dan dia mengakui melahirkan bayi di dalam tandas di HM dan kemudian membuangnya di dalam tong sampah di wad kecemasan hospital itu.

“Siasatan juga menunjukkan bayi yang dipercayai dibuang itu sudah diambil tanpa disedari pihak bertanggungjawab menguruskan sampah. Kami percaya sampah itu kemudiannya dibuang ke dalam tong sampah besar juga di kawasan hospital.

“Berikutan itu, kami melakukan pemeriksaan rapi dengan bantuan anggota forensik beberapa jam di sebuah tong sampah besar berkenaan, namun sehingga petang semalam (kelmarin) belum menjumpai mayat bayi itu,” katanya.

Difahamkan, anggota forensik sekali lagi melakukan pemeriksaan menyeluruh di sebuah lagi tong sampah di situ sebelum berjaya menemui mayat bayi kira-kira jam 1.50 tengah hari dalam keadaan amat menyayatkan hati di celah puluhan plastik sampah.

Mayat bayi terbabit kemudian dihantar ke Jabatan Perubatan Forensik dan Bilik Mayat HM untuk bedah siasat.

Sementara itu, Mohd Adnan berkata, pihaknya masih menunggu laporan bedah siasat sebelum memberikan ulasan lanjut berhubung identiti mayat bayi terbabit termasuk sama ada meninggal dunia ketika dilahirkan atau sebaliknya.

Katanya, kedua-dua pasangan berkenaan kini direman sehingga Sabtu ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan iaitu menyembunyikan kelahiran dengan jalan membuang mayat secara sulit.



Saturday, August 14, 2010

Having my lunch


This afternoon, my lunch cuma nasi + ikan basung + kangkong belacan....yummy bah..^_^

Ok di pendekkan cerita,
Tau lah kalau sia makan dgn ikan basung + kangkung belacan ni.....
emmmm...menikmati betul bah sia...slow2 lagi makan....

Tengok c kecil ni...time sia makan minta dukung lah pula...
Dia ni sudah kenyang but mau juga join sia makan...

But lama2...tengok mata tu.........





Mula letak kepala sudah d tangan sia...
But..sia tetap layan ikan basong tu juga.....^_^




Time mau kasih suap c kecil sudah......

Sekali.....

*




*



*



*



*

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz lah pula dia......hahahaha



 
p/s : All this pic, taken by Serena......so clever huh...:P


Tuesday, August 10, 2010

Prezent from Grandma


Congratulations to my hubby coz dia dapat 'Anugerah Perkhidmatan Cemerlang' as a teacher.
 Bukan senang juga dapat anugerah ni...coz semua calon pun hebat2 belaka.
 Bayangkan seramai 50 org guru, cuma 4 org saja yg tercalon sebagai APC ni.....
fuh, so proud of my hubby....^_^
and thanks to GOD for this special award...^_^
My hubby baru balik dari kk....ya..as i mentioned above, dia pergi attend majlis anugerah tu ... and of coz selain daripada sijil, dia juga dapat $,$$$...Berapa tu....biarlah rahsia ye....:)

Ok, bukan pasal anugerah c hubby yg sia mahu cerita....sia mahu cerita pasal hadiah yg my daughter dapat from her grandma. Punya lah happy Serena dan siap lompat2 lagi dia dapat hadiah tu....^_^

Mau tahu apa hadiah yg Serena dapat......
Nah ni dia....

Basikal lah pulak.....adedei...
colour ni as per Serena requested...orange lagi tu....^_^
And tidak menhampa kan cucu kesayangan....my MIL sanggup beli dari KK dan kirim ke TWU.....


And 2nd gift from her grandma is....

Princess umbrella.....
Of coz lah her gradma beli payung ni, asal grandma call mesti Serena ask for Princess Umbrella....
Hish kecil2 sudah pandai minta beli.....^_^
Nah skrg ni bila ada payung, asal keluar rumah ja mesti Serena bawa payung ni.....minta puji lah tu....
Harga payung ni jangan tanya lah....boleh beli 20kg beras....
ya betul ni.....my MIL beli di Singapore ...singapore money is $20... nah,divert by 2 is RM40++ lah...
Demi cucu kesayangan MIL, terpaksa lah beli....
Thanks MIL.....muaaahhhhh...


Balik cerita pasal basikal tu pula....
1st time Serena naik basikal mcm ni dan punya lah happy dia......^_^
Mula2 tu dia cuma pandai main belakang ja....asal dia kayuh...mesti gustan ja...hahahaha....
ketawa juga sia tinguk dia ni....
pas tu dia tidak give up juga...berabis juga dia kayuh supaya dapat maju depan.....
 ya lah , di bantu oleh mama Serena juga....^_^

Akhirnya pandai juga dia maju depan ..... nah, excited lah dia coz makin pandai main basikal kan...

Tiba2...time sia di dapur tu terdengar suara Serena teriak menangis......
"Mamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......!!!!!"
Nah, apalagi sia, kelam kabut pigi tinguk lah....
Sekali terkejut sia tinguk Serena tertiarap kesakitan...
Heran juga sia macam mana dia boleh terjatuh padahal basikal ni bukan tinggi dan more safety lagi...
Aduuuuiiii....berdarah bah bibir dia....!



Sedih sia tinguk dia....but sempat juga sia snap gambar time dia menangis ni hahahaha...
untuk kenangan bah...hahaha
nasib kecil ja luka tu dan darah pun sekejap ja keluar.....
Lepas tu, trauma sudah dia naik basikal tu..... ^_^

After few minutes tu.....Serena pun cakap ni sama sia...

Serena : Mama throw lah bicycle gegel....."
Me : Napa, gegel tidak mahu main basikal gegel sudah...?"
Serena : Don't want, nanti gegel jatuh....nanti auw mulut again....mama throw lah..."
Me : *blur* hahahahaha....


Tidak apa lah, biarlah dulu pasal basikal ni... I'm sure, this few days mesti Serena mau main lagi tu....

Msg for my SIL at Singapore : Thks for the lovely 'gifts' for Serena N Safeena ya,
i will update it soon....U now what i mean rite...hehehe

Wednesday, August 4, 2010

Durian oh Durian


Siapa suka durian...? hehehe....
Durian ni buah No 1 yg paling sia suka.
Baru2 ni my hubby ada beli 3 biji durian dgn harga RM25..mahal juga kan and just for me....
ya bah just for me...
My hubby ni mana suka makan durian....cium bau durian pun ndak suka....
so untung lah sia dapat makan sorang2....*wink wink*..

But ada pula masalahnya....sia tidak pandai buka durian....sia cuma tahu makan....
Nah apalagi, bergaru kepala lah sia mau fikir macam mana mau buka durian ni. C hubby pula langsung ndak tahu cara bukan durian ni. Dia suruh sia urus sendiri ja....sampai hati bah...

So sia pun mula lah buka durian ni....
Tarik nafas.....hembus nafas....siap kentut2 lagi tu hahahaha.....
pas tu hampir 4 jari ni kena cucuk duri  durian....tapi tidak juga sia give up...
sampai my big girl tu siap bagi semangat lagi.... dia bilang..."mama,mama,mama....." sambil clap hand lagi....hahahaha....
Bayangkan dekat 1 jam bah baru dapat terbuka durian tu....berpeluh habis sia....!!!

Akhirnya, dapat juga sia menikmati durian ni....em..yum yum yummmmy.......!!!



Selesai sudah 1 biji durian ni........sekali ada 2 biji lagi mau buka....
Aduuuui, give up sia bah.....
Without my hubby info...sia terus pas 2 biji durian tu dgn jiran d belakang rumah.....
Ndak sanggup sia mau buka 2 biji tu lagi....
Yg penting sia sudah termakan durian..syukur lah....

Sandakan Crocodile Farm


Baru2 ni kami pergi Sandakan Crodile Farm. Em..kira best juga tempat tu.
Bayaran masuk RM7 per-person and untuk kanak2 pula RM5...not bad.!

Wah, masuk ja dlm farm tu...bergegar lutut sia bah...apa tidak, sana sini buaya...besar2 lagi tu.
Enterance tu kena naik jambatan. Di keliling jambatan tu semuanya buaya.
Terus ter-imagine lah sia, kalau lah camera sia terjatuh time ni..macam mana lah mau ambil ni...
Mulut buaya tu pula semua macam stand by ja mau ngap..! hahaha...




Ini gelanggang untuk buat show tu....kami sempat juga tinguk performance buaya ni but baru sia mau start snap pic trus camera no batri....arrrrrggggghh...!!!!


Kolam ni pula semua buaya besar2.......


Berani kah kamu pegang buaya..?
Nah tinguk sia ni,relaks ja pegang buaya...hahahaha
hahaha bagus kalau real....
sorry lah sia mau pegang buaya kalau real....silap hari bulan, sia yg kena ngap duluan hahaha

Best tengok  ikan2 ni....actually time ni my big girl yg kasih makan ikan2 ni...but tidak sempat gambar my girl kasih makan ikan ni....on off ja batri camera sia.....


Banyak lagi binatang yg ada dlm farm ni but as i mentioned tadi, camera sia no batri.......so sia mau story sini pun susah. Kalau mahu tahu pasal Sandakan Crocodile Farm ni, jangan malu2...
datang lah ke Sandakan ..^_^


Tuesday, August 3, 2010

My girls...



Waahh...lama sia tidak posting dalam blog ni bah....rindu pula mau start blogging hehehe...
Oklah, today punya posting sia mau story pasal my girl ok.
Baru2 ni, my big girl Serena kena gigit d muka oleh her little sister. Punya lah kasihan sia tinguk my big girl ni...berabis dia teriak menangis kesakitan bah. C adik ni pula naik siok dia mengigit bah....hahaha...
Time tu kami tengah breakfast d kedai...adui...punya malu kami bah, semua pun tengok kami gara2 my big girl menangis kuat2...

Nah tengoklah bah pipi kiri my big girl ni....
Poor my Serena....

Nasib sekarang ni ada kurang sikit sudah bekas gigitan tu......
Rupa2nya my little girl ni punya gigi mahu tumbuh, yg paling besar lagi tu ...patut lah dia rasa gatal mau gigiiiiiiiiiit ja...nah, kakak dia lah yg jadi mangsa hahaha.....

Ada 1 lagi sia mau story pasal my big girl ni....
Sekarang ni suka betul dia minta beli cat kuku.....ya bah....cat kuku lagi tu.....aduuuuuuui.....!!!
Bukan alang2 lagi tu color yg dia pilih.....
kalau pandai cat kuku sendiri tu tidak apa lah..... ini mau pengsan sia tinguk cara dia cat kuku tu...
 Nah tengok lah kuku kaki dia ni after dia 'kerja' kan.....
*

*

*

*

*

*
TaDaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

hahahahaha....
Biarlah bah kan...lama2 pandai juga dia tu.....^_^

Belum lagi sia update story pasal cara dia make up ni.....aduiii,ndk payah lah...
sakit hati sia bah....bukan sakit hati pasal cara dia make up.... tapi sakit hati tengok barang make up sia yg  hancur berkecai di kerja kan oleh my girls ni .... sabar jalah......

Ok thats all for now...
nanti sia posting banyak2 lagi ok..

Opppssss....gambar bonus untuk my beloved SIL's at Singapore N Miri...

Latest pic kunun....^_^
Related Posts with Thumbnails