My Lovely Followers

Friday, October 21, 2011

Budak China D langgar Van


Nah skrg ni lagi heboh pasal budak China kena langgar tu....ehhhhhh kesian betul tengok videoclip budak tu kena langgar. Dan ini cerita pasal budak China tu taken from my fren's FB.

Tau tak ? Kenapa Tiada Sesiapa Membantu Budak 2 Tahun Yang Digilis Di China?

Admin yakin ramai rakyat Malaysia ingin tahu kenapa semua orang hanya mampu memandang dan langsung tidak berusaha membantu budak berumur 2 tahun yang dilanggar di China baru-baru ini.

Korang rasa kenapa dan mengapa ianya berlaku?

Jom kita baca...

"Semenjak 17 Oktober , memang kecoh pasal video dimana seorang budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya takde seorang pon yang peduli. Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat tak tau jer...

Video tersebut tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni... Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia.

HOT fm buat topik pasal ni...so citer nih memang hot lah
Sekarang admin nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada korang yang nak pergi ke China. Kalau korang nak tau sekiranya jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung,

Sila jangan tolong..ASAL?

PERINGATAN. JANGAN TOLONG! Nak tau kenapa? Sebabnya bila korang tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab korang. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka korang yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb korang yang tolong dia...

Ataupun korang akan disaman oleh anak makcik tu sbb korang lah penyebab mak die jatuh. Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sebab kalau mereka tolong pun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya. Ini Serius, Cerita ini diceritakan dalam akhbar cina minggu lepas.
Dalam akhbar tersebut penulis memberitahu ada seorang askar menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba-tiba.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tersebut..
Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama. Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong and jadi pape yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.

Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu? Mula-mulakan pemandu tersebut dah terlanggar budak tu and die berhenti kejap sebab perasan die langgar budak. Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati, die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup diakena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tuakan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgarhidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati..

Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni... Admin berbalas pesan nih "Jadinya kalau sampai di China" ingatlah ! JANGAN TOLONG kecuali family korang sendiri...

Kesimpulannya, di mana saja, manusia semakin hilang pertimbangan diri. Dunia semakin kejam dan tak berperikemanusiaan~ So terjawab lah persoalan tao yang dulu dimana seorang lelaki mengambil kesempatan tetak perempuan pengsan selepas bergaduh dan xde sape yang ambil tindakan.


Semoga perkara ini takkan terjadi di Malaysia tercinta ini..

Tuesday, October 18, 2011

Baby d kelar


Aduuuuuui..kalu pasal cerita baby kena dera atau bunuh ni yg bikin sia geram dengar...!!!!!! Nah baru2 ni cerita baby baru lahir kena kelar..... Gila kah suda manusia skrg ni....???!!!! Harap2 ibu baby ni dan lelaki yg tidak bertanggung jawab ni kena hukuman gantung.....!!!!!

Untuk yg belum tahu cerita pasal baby ni, nah baca lah berita d bawah ni....




BETONG: Hanya kerana teman lelaki tidak mahu menerima anak luar nikah dalam kandungannya, seorang pelajar berusia 16 tahun mengelar bayi perempuan baru dilahirkannya sehingga mati dan perut terburai di bilik asrama sekolahnya di sini, semalam.

Kejadian menggemparkan itu berlaku kira-kira jam 7.40 pagi dan pelajar tingkatan empat terbabit dikatakan melahirkan bayi cukup sifat sebelum dia mengelar bayinya yang masih hidup itu dengan pisau pemotong sayur sepanjang 15 sentimeter.

Sumber berkata, sebelum kejadian, pelajar terbabit dikatakan gagal hadir ke kelas sehingga menimbulkan rasa curiga seorang guru lelaki berusia 41 tahun yang kemudian ke bilik asramanya.

Menurutnya, sebaik tiba di bilik pelajar berkenaan, guru itu terkejut apabila mendapati satu mayat bayi perempuan cukup sifat berlumuran darah di atas lantai berhampiran katil suspek

Tuesday, October 11, 2011

Monday, October 10, 2011

Baby kena liwat

Bayangkan baby yg baru berusia 23 hari suda kena liwat oleh c bapa.....aduuuuuuuuui, punya geram baca berita ni.. kalau bole, mau d sepak2 'ANU' c bapa tu....gila punya org...!!!


GOMBAK: Berang isteri dalam pantang enggan melayan kehendak seksualnya, seorang lelaki berusia 28 tahun bagaikan dirasuk syaitan apabila sanggup meliwat bayi lelakinya berusia 23 hari di dalam bilik di rumahnya di Taman Sunway, Batu Caves, di sini, kelmarin.

Lebih kejam apabila tangisan bayi malang yang menahan kesakitan itu langsung tidak diendahkan si bapa durjana, sebaliknya dia menjadi lebih rakus dengan bertindak menutup mulut anaknya itu menggunakan tangan dengan kuat, sekali gus menambah derita si kecil.
Bapa yang kejam itu berbuat demikian untuk mengelakkan tangisan bayi malang itu didengari isterinya yang ketika kejadian dilaporkan sedang berehat di ruang tamu rumah.

Sumber polis berkata, tindakan keji dan kejam itu hanya disedari ibu mangsa berusia 39 tahun kira-kira jam 4 petang apabila melihat mangsa tidak bermaya ketika mahu memandikannya.


“Si ibu terkejut apabila melihat bahagian mulut mangsa lebam. Pemeriksaan wanita itu kemudian mendapati bahagian dubur mangsa turut cedera.

sumber Harian Metro...

Thursday, October 6, 2011

so touching..


Kesian betul dgn my girl tadi... Berabis dia cari2 adik dia,padahal adik dia ikut grandpa pergi jogging. So yg c mama ni pula noti butul mau tinguk c anak ni nangis.....meh ikut conversation kami tadi.

MY GIRL : Mama, where's memei?
ME: Mana mama tau, mungkin kena kidnap org suda tu kan....(dlm hati palis2..hehehe..saja mau uji anak bah ni kalau syg adik dia)
MY GIRL : Mana ada kena kidnap, tadi memei d dapur tu sama mama kan...
ME: Mana ada d dapur, mama ingat memei tinguk tv kan sama che2..
MY GIRL: (start crying already)...eh,sama mama bah tu tadi...mana ada tinguk tv sama che2..
ME: (Menten ndk mau kalah sampai c anak nangis ni..hehehe..) Alah, misti org kidnap memei bawa lari lah ni, tulah che2 tidak sayang memei....biarlah org take memei go away..
MY GIRL: (Start nangis sambil teriak2 panggil nama memei suda) Memeeeeeeeeeeeeeeeeei...!!!!! mana memei...??? mama comelah we go cari memei...(sambil tarik tangan sia yg sedang masak ni)
ME : (dgn menten lagi mau kasi nangis c anak) nah tulah, che2 selalu cubit2 memei....tidak syg memei...selalu teriak2 memei..nah skrg teda suda adik gegirl...
MY GIRL:(sambil menangis teresak2) che2 syg memei bah...(sambil duduk d belakang pintu panggil nama memei)
 ME: (start mau cry juga coz so touching tinguk my girl berabis panggil2 memei dia..)
MY GIRL: memei where r u? che2 syg memei bah...come home lah faster....(sambil nangis teresak2)
ME: Gegirl promise dulu, kalu memei come home mesti syg memei ar...jan lagi marah2 or cubit2 memei ok...?
MY GIRL : eeeemmmm..gegirl promise....(masih biut2 mulut dia baru siap nangis)
ME: OK,come lah kita cari memei...kita suru polis tangkap org yg kidnap memei ok...
MY GIRL : eeeeeeeeemmm....(angguk2 mcm rasa bersalah coz ndk jaga adik dia hehehe...)
ME: (dlm hati,kesian juga my girl ni...sampai hati mama dia tipu adik kena culik hehehe)

Tidak lama pas tu adik dia pun pulang rumah dgn grandma sambil lari2 n panggil2 nama che2 dia... n dorang pun berpeluk mcm lama ndk jumpa ni.......balik2 che2 dia kiss dia....
Best pula sekali sekala buat c anak ni rasa bersalah baru dia sayang adik dia kan...hehehehe

Tuesday, October 4, 2011

Batuk 100 hari

tinguk tajuk sia posting pun bikin takut kan...ahaha.. 
Sebenarnya, batuk sia ni ndk pandai baik2...mau 100 hari suda oh.... Yg sia heran ni, batuk sebelah siang tidak pula...cuma kalu malam mau tidur tu, balik2 batuk...susah butul mau tidur....aiyah..!!

Hari tu suda jumpa doctor n check...doctor cakap cuma ellergic makanan... 
Ada apa2 cara lagi ka utk sia buat supaya batuk sia cepat hilang..??

Thursday, September 29, 2011

Butter Prawn berkuah..

Today kira mau masak butter prawn.....
but time masak tu fikiran melayang jauh so ini lah jadinya...
Butter prawn ber-kuah...hahaha..

.
Sedap juga bah.....'lemak berkrim' gitu...hehehe...

Thk U Ako Odie..

 Received a parcel from Singapore today......




 muaaaaaaaaaaaaaah to Ako Odie......:)




 They like it sooooooo much...:) 

Take care ya..we love u always....


Happy 4th B'day..

Before sia start blog...sia mau say HI dulu sama kamurang hehehe..skrg i'm back lagi mau update ni blog atas permintaan ramai kunun hahaha...

Ok, yesterday is my big girl b'day yg ke 4 thn.....:) Tidak juga celebrate secara besar-besaran just buat d school dia n celebrate wit her fren's.

Bila sia tanya my girl apa present dia mau dis year, dia cakap.."gegirl tidak mau present suda, gegirl big girl already n i just wan red packet...." > waaaaaaaaaaah gitu....besa lah budak2 zaman sikarang....*sigh*


This is me n the birthday girl...^^





My girl n her bestfren's.....
Nampak dlm gambar ni my girl yg paling kecil n pendek kan...coz all her fren's is 6 years old.




Oklah, d pendekkan kan cerita saja...memang hari tu my girl dapat byk presents dari kekawan dia. And my girl look so happy n excited mau buka all the presents.

But ada 1 perkara ja yg buat sia pening pasal presents ni....my girl yg kecil ni pula excited juga mau buka presents kakak dia ni....and bila ada benda yg diorang suka..ar ini lah jadinya..........

*

*

*

*
Berebut mau tu barang....aduuuuuuuuuuuuiiii..paning kapala...
terpaksa sia kena rush p supermarket terdekat beli lagi 1 brg yg sama......




Whtever it is....
HAPPY BIRTHDAY TO U MY PRINCESS...
Mama n Papa love u so much.....:)




Saturday, September 17, 2011

Sekejap ada..sekejap tiada


Buat masa ni sia mau main tapuk2 lagi ok.....nanti sia update juga my blog soon...hehehe

Saturday, August 20, 2011

GIVEAWAY BY SJB



wow..i'm so happy bila dapat tau my fren SJB buat giveaway for the 1st time to all the bloggers.
So, sia pun ndak mau lepas kan peluang utk cuba nasib and at the same time mau support my fren.

Giveaway ni so simple...cuma ikut ni 2 easy steps:

1. Post a title 1st Giveaway by Sjb and link back to her.

2. Place the above 1st Giveaway By Sjb banner in your entry & sidebar and link to this entry.
 
 
Easy kan... Then 5 LUCKY BLOGGERS will get 2 ITEMS - 1 KEY CHAIN and 1 FRIDGE MAGNET from Cuba.....best kan hehehe...>harap2 sia ada nasib coz i like fridge magnet tu...(^_*)
 
OK, sesiapa interested, pls visit her blog..
 
 
 

Tuesday, July 5, 2011

Satay~

Satay is 1 of my fav food...^^
Last month sia ada makan stay d saaaaaaaaaaaaNa Inanam tapi punya lah 'bida' rasa dia...
Kecewa trus sia....!!
Then, tiba2 tadi...terasa lah pula mau makan satay lagi.. pi susah betul mau cari d mana yg ada jual satay yg betul2 ngam dgn selera sia ni......(bukan mengidam pasal peggy tau....hehehe...blum lagi....)
And sia tau ada satu gerai satay yg kira paling sedap tapi d area Beaufort....kuang3x...jauhnya..

Kali ni kami try lah pula beli d Asia City....Ngam2 penjual satay tu is my MIL's fren punya hubby...org Semenanjung stay at Kajang but now stay at Papar. So, nama satay dia pun, Satay Kajang.
So, kami order 30 cucuk...and memang puas hati lah sedap gila oh! 

Tinguk gambar ja lah ar...


Ok lah, thats all for today.
Tidak sabar mau ngap satay dah ni....
Walaupun sia ni masih batuk2 lagi sudah 2 minggu...tapi masi juga mau 'hantam' ni satay...hehe
biarlah...ada ubat batuk juga kan hahaha...


Sunday, July 3, 2011

Hidup Kontang Kanting

hari ni sia ada terbaca berita metro pasal ada satu luahan c isteri pasal suami dia yg kaki pompuan and kisah hidup c isteri ni teruk betul bah...selalu kena pukul laki dgn teruk...!!!!

KUALA LUMPUR: Mereka bahagia pada awal perkahwinan, namun segala-galanya bertukar menjadi ‘neraka’ buat seorang wanita apabila suaminya bukan saja melanggan pelacur berdekatan sempadan Thailand di utara tanah air, malah menjalin hubungan serius dengan perempuan jalang itu.
Selepas hanyut dalam belaian pelacur, suami Norsiah Ramli, 33, berubah perwatakan menjadi kejam dan bacul.
Dia yang bertugas di utara bukan saja tergamak mendera Norsiah setiap kali pulang ke ibu kota, malah membiarkan wanita itu terkontang-kanting bersama dua anak yang masih kecil dengan hutang keliling pinggang, sedangkan dia leka berfoya-foya.
Hutang sewa rumah saja mencecah RM5,300 selepas lebih satu tahun tertunggak hingga premis milik Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang mereka diami itu bila-bila masa saja akan ditarik balik.

Itu tidak termasuk tunggakan bil elektrik dan air, ada kala dia dan anak di rumah terpaksa bergelap dan terputus bekalan air kerana bil tidak berbayar sehingga tiga bulan.


Mengimbas kisah hidupnya, Norsiah berkata, dia mendirikan rumah tangga dengan suaminya pada Ogos 2008. Sebagaimana pasangan lain yang baru melayari alam rumah tangga, semuanya bermula manis baginya dan suami.

Pun begitu, ia tidak lama. Suaminya yang juga anggota keselamatan dalam sebuah agensi kerajaan mula menunjukkan belang sebenar.
Daripada penyayang, suami Norsiah menjadi tidak berhati perut dengannya. Beberapa lama selepas melahirkan anak pertama, suaminya kerap memukul dan menderanya tanpa belas kasihan.
“Semuanya berubah selepas suami mula ‘menggatal’ dengan perempuan lain. Bila belangnya terbongkar, dia tidak dapat menerima hakikat dan saya dijadikan mangsa,” katanya.
Mei lalu, Norsiah bercerai dan tinggalkan suaminya. Ia juga bukan perceraian pertama bersama lelaki itu, sebelum ini mereka pernah bercerai namun rujuk semula.
Bagaimanapun, status perceraian itu masih tergantung kerana ia tidak laporkan secara sah kepada pihak berkuasa, sebaliknya hanya secara lisan.

Ikuti lanjut kisah duka Norsiah selama tiga tahun bergelar isteri yang dianggap umpama neraka dalam hidupnya.

Dari 2008 hingga 2009

“Pada awal perkahwinan, saya mengikuti suami yang bertugas di utara tanah air. Perkahwinan kami bermula bahagia, namun saya tidak nafikan terlalu banyak kesukaran yang kami terpaksa lalui berikutan halangan keluarga.
Semua itu tidak penting bagi saya, asalkan dapat mendampingi orang yang saya suka dan sayang. Namun, ia (perkahwinan) tidak seperti yang saya impikan.
Selepas anak pertama dilahirkan, saya bagaikan hidup dalam neraka. Saban hari ada saja yang tidak kena dan menjadi pertengkaran antara saya dan suami. Jika dia (suami) rasa tercabar sangat, mulalah dia memukul saya.
Kami mula bertengkar selepas mengetahui suami bermain kayu tiga. Saya dapat tahu suami melanggan pelacur berdekatan sempadan tanah air. Suami menafikannya, tetapi semua itu terbongkar daripada mulut rakannya.
Tidak lama selepas itu, saya dapat tahu dia mula menjalin hubungan dengan pelacur dari Siam. Hancur hati saya apabila dapat tahu suami menjalin hubungan serius dengan perempuan jalang.
Kami bergaduh teruk selepas itu, tapi apakan daya saya perempuan yang tidak mampu melawan apabila dipukul. Saya dipukul bukan saja dengan tangan dan kaki, malah diperlakukan seperti binatang.
Saya tidak dapat bertahan lagi selepas itu. Kemuncaknya, kami bercerai pada September 2009. Saya pulang semula ke Kuala Lumpur (KL) dan tidak mahu bertemu suami lagi.
Namun, entah bagaimana selepas itu, hubungan kami bertaut kembali. Suami datang ke rumah di KL dan saya pula bagaikan cair dengan pujuk rayunya.
Kami rujuk semula hanya selepas lima hari bercerai. Mungkin kerana sayangkan dia, saya lupa diri dan sanggup mengikut telunjuk suami semula.”


Dari 2009 hingga 2010

“Selepas rujuk dengan suami, saya ingatkan dia akan berubah. Lebih-lebih lagi selepas saya melahirkan anak kedua.
Perangainya bertambah teruk, dia bukan saja masih memukul saya, bahkan berkelakuan ganjil. Isteri mana yang tidak syak jika suami berubah kelakuan, walaupun baru masuk dua tahun bersama, tetapi saya kenal kelakuan suami.
Suami boleh berubah angin bila-bila masa dan seperti biasa saya menjadi mangsa. Pernah sekali, saya membeli-belah bersamanya, entah bagaimana ‘mood’nya (angin) berubah dan memarahi saya. Ketika itu saya mengikut semula suami menetap di utara.
Dia tidak bercakap apa-apa, tiba-tiba saja saya ditinggalkan begitu saja. Masalahnya, rumah kami bukan dekat, satu jam setengah perjalanan baru sampai rumah.
Puas saya menghubungi (melalui telefon bimbit) tidak dijawab. Saya terpaksa meminta bantuan rakannya, tetapi itu pun tidak dilayan suami.
Mujur ada rakan mahu menumpangkan saya tinggal di rumah mereka malam itu, kalau tidak saya hilang arah dan tidak tahu hendak ke mana.
Sebenarnya, saya syak suami mengambil dadah. Mungkin dia menagih syabu, tetapi sukar pula saya hendak membuktikannya. Jika saya persoalkan, saya dipukul, terasa azab sungguh hidup saya.
Menjelang 2010 pula, sekali lagi suami buat hal dengan ‘betina’ lain. Kali ini bukan dengan pelacur, tetapi penuntut kolej swasta. Hubungan sulitnya sekali lagi menyebabkan pertengkaran antara saya dan suami.
Merajuk dengan kelakuan suami yang tidak mahu berubah-ubah, saya kembali semula ke rumah (di KL).
Pada awal Januari, saya dan suami bergaduh besar ketika dia datang ke KL bertemu saya. Saya dipukul dengan teruk masa itu lalu membuat laporan polis kerana tidak tahan lagi.
Bagaimanapun, saya tidak tahu mengapa selepas saya membuat laporan polis, tidak lama kemudian saya kembali bersamanya.
Hubungan kami kembali pulih, namun itupun tidak lama.”

2011

“Saya bagaikan terpukau dengan pujuk rayu suami. Entah mengapa, walaupun dilayan seperti binatang, saya masih ingin bersama suami yang dayus.
Mungkin memikirkan anak masih kecil, saya tidak mahu berpisah dengannya sekalipun tahu hidup saya akan menderita selagi bersamanya.
Pada Mac lalu, saya bersama suami berkunjung ke rumah seorang rakan di sekitar KL. Ketika saya menggunakan telefon bimbitnya untuk menghubungi rakan lain, tidak lama selepas itu saya menerima SMS (khidmat pesanan ringkas) daripada seorang wanita tidak dikenali.
Daripada lenggok bahasa (dari SMS itu), ia bukan SMS biasa. Saya marah dan tanya suami siapa wanita yang menghubunginya.
Akibatnya, saya dipukul di depan rakan. Dia menumbuk saya bertubi-tubi dan menendang saya tanpa belas kasihan.
Mulut saya cedera dan mata kiri saya lebam. Atas nasihat rakan, saya membuat laporan polis.
Tidak lama selepas itu, pada Mei lalu kami bergaduh besar. Cukuplah... ia adalah kemuncak selepas tiga tahun kami bersama.
Saya tidak dapat bertahan lagi, selain dipukul sehingga lebam di muka, tangan dan kaki, saya ditumbuk hingga gigi patah. Bayangkan, betapa seksanya saya masa itu.
Sekali lagi saya membuat laporan polis. Selepas pergaduhan itu, kami bercerai lagi dan kali ini saya nekad tidak mahu bersamanya lagi.
Sekarang saya sedar, hanya saya yang sayangkan suami. Buat apa saya teruskan hidup bersama orang yang bukan hendak membelai saya, sebaliknya hanya tahu memukul dan mencari perempuan lain.

Hidup saya kini bertambah sukar, saya terpaksa membesarkan anak dan tidak memiliki pekerjaan. Lebih memeningkan, sewa rumah yang saya duduki sekarang banyak tertunggak.
Suami tidak pernah membayarnya, dan tertunggak lebih satu tahun berjumlah lebih RM5,000. Itu tidak termasuk tunggakan bil air dan elektrik.
Terlalu sukar untuk meneruskan hidup tetapi saya reda, mungkin inilah dugaan hidup untuk saya.”

 
Mungkin ada hikmah d sebaliknya dan dah d takdir kan Tuhan ber-laki kan mcm ni.
 Kalau i lah ni c isteri, dari yg pertama lagi c laki buat silap tu, sudah i kasi tinggal oh...!!! Tapi i know b'coz of her trying to give him another chance kan...but sia2 saja....!! nasib baik skrg dah kasi tinggal lelaki gila tu forever...!!!! U berhak cari hidup baru....and u still have a long life to carry on....dont give up n there is a good man out there is waiting for u.....^^





Saturday, July 2, 2011

BBQ is ON

Akhirnya BBQ kami pun ON juga selepas balik2 pospone dari kemarin2 lagi d sebabkan hujan.
So, kami start bakar jam 6pm.
Org kuat kami malam tu....i mean yg tukang bakar ialah c MJ dan BF dia...:p






Nasib baik lah malam tu tidak hujan.....can lepak belakang rumah.




Tidak byk juga kami bbq, cuma salah satu yg jadi tarikan kami ..is Lamb..!!
Pasal lamb ni lah yg kami berabis mau bbq ni...n especially for my SIL all the way from Singapore.




Steady ko mandak....:p




Emmmm...tidak sah kalu tiada lada...!!




Chicken Wing....




Kalau ikan bakar, sia paling suka makan ikan ni.



Banyak lagi mau share pasal BBQ ni..but sia kurang selesa lah pula skrg coz cough..cough n cough..!!

Wednesday, June 29, 2011

SteamBoat

Just b'cos of cuaca tidak mengizin kami BBQ tonite...nasib baik kami ada plan ke 2 iaitu buat steamboat at home...:) Dan sepatutnya planning untuk kami steamboat ni, actually esok mlm but memandang hujan, so terpaksalah posponed BBQ tu.

ni lah bahan2 untuk kami steamboat.



And ready to serve.......



Simple but yummmmmy...!

BBQ

Thinking to have BBQ tonite but.........
tinguk lah bah tu cuacu tu.....ish, geramnya.....!!!! 


fikir2 dulu kalu jadi kah ndak ni.......emmmmmm...???

Tuesday, June 28, 2011

Baik pula hati sia ni..:)

Time sia view blog my other fren's blog....tiba2 heavy rain lah pula, d ikuti dgn thunder yg tidak pandai henti2...!!  Bagus lah bah..at least tidak juga terasa panas d luar tu.
And planning today no entry mau posting but tiba2 terasa mau posting juga gara2 anjing ni....^^

Ya lah, as i mentioned tadi tu tiba2 heavy rain....sia pun stop sekejap lah view blog my fren's tu coz mau p tutup tingkap, pintu n check apa2 yg patut...takut masuk hujan kan.....:p
Tetiba...TER-focus sia sama ni anjing d belakang rumah...dan tetiba pandai pula sia kasian sama ni anjing2. Entah sepa punya empunya anjing tu pigi lepak d belakang rumah kami....tapi biar lah..!!
Cuma yg sia kesian tu anjing tu teda tempat berteduh. Ngam2 lagi hujan lebat...kilat pula balik2 berbunyi....(adui..bahasa sabah butul ni sia sakap ar...hahahaha)
Last2 tu anjing landing ja d belakang rumah kami yg tiada berbumbung tu. Dan time sia mau tutup tingkap dapur tu, tu anjing balik2 tinguk sia....mcm dlm hati tu anjing.." kasi masuk lah bah kami dlm rumah ko...kasian kami..dapat juga ko pahala"
Munkin lah tu anjing cakap begitu kan haha...
Tapi dalam hati sia pula time tu..."Sori lah anjing ar...teda tempat bagi mu..peace..." buli2 sia berpikir begitu..mulau..hahaha...
Apa yg sia buat...sia masuk dalam bilik...dan ambil camera...berabis gambar2 tu anjing hahaha...

Munkin dlm hati tu anjing lagi time sia gambar2 dia..."Bertuah punya manusia....suka butul dia tinguk kami tidur dlm hujan yg lebat ni..dia gambar2 kami lagi ni ..ceh...!"

Bah mari tinguk gambar anjing yg sia maksud kan itu....hehehe

Time ni sia mau tutup tingkap...tu anjing tinguk ja sia....:))




Time ni, hujan ada slow down sikit...masih juga tu anjing d sana....
Basah kuyup bah dia.....cian juga...:(
Tapi apa buli sia buat kan...tak kan suruh tu anjing masuk dlm rumah kan... nanti sia yg kena kilat hahaha...




Andu bah.....!!!
Lek's ko anjing....lol....


Hujan start jam 3pm, skrg jam 4pm...masih juga ada tu anjing...mau juga sia kasi payung....hehehe..
Baik pula hati sia ni kan....:)

Sunday, June 26, 2011

Baby Syifa

Please welcome to baby Nursyifa Humairah who just born on 20th June.
Thats my bro Charles@Tengku Izzuddin 3rd baby girls....*wink-wink*..
bila lagi mau pok baby boy ar..????

So hari ni adalah hari ke-7 sempena kelahiran baby Syira, selalunya hari ke-7 ni keluarga sebelah mentua my abg akan mengada upacara cukur rambut dan doa selamat utk baby n ibu.
So hari ni me, kids n my parents pigi d Kota Belud, Kg.Pahu d rumah mentua my abg.
Waduh.....perjalanan masuk ke kg tu punya lah 'sandhi'...muntah2 my kids...hehehe kesian bah.
Jln bengkang-bengkok, naik bukit turun bukit....sudah tu, panas lah pula....!!!! Adei.... ooopsss jan marah ya my abg....itu kenyataan bah....hehe... tapi sampai juga kami d sana kan...

Sampai ja kami d rumah mentua my abg.....mesti baby baru tu lah yg ndk sabar kami mau tinguk n dukung.

Nah, tengok gambar d bawah ni...siapa yg duluan dukung....
Mcm kepingin mau ada baby suda ni....:p




Yessssssss...thats my big bro....
Kunun2 mau pok baby boy for this time....skali keluar dapat baby girl haha...
Syukur lah bah tu kan....baby girl pun anugerah Tuhan juga....yg penting sihat dan sempurna baby tu.
Next time, try again utk baby boy pula ya abg ku....hehehe...




Selesai upacara doa selamat, maka upacara cukur rambut pun bermula.
Di mula kan oleh Tok Imam. 





Di susuli oleh bapa mentua my abg.




Dan skrg yg d tunggu2 iaitu time mkn.....
Atau sia ja 1rang yg menunggu mau mkn ja ni....ish malunya...!




Wow..rajinnya abg sia...dia yg sibuk2 menghidang ni....cayalah bang long...!
Gitu lah..depan mentua mesti tunjuk rajin kan...hehehe...




Phiweeeet...sempat lagi ko ber-peace2 sana ar....:))




Begini lah adat keluarga mentua my abg, kalau mkn biar d hidang satu persatu...
yg kami sebagai tetamu ni, kira duduk tunggu d hidang ja lah...
wow, i likeeeee....hehe




Salah satu makanan yg jadi tumpuan sia time tu ialah Ubi Kayu ni lain dari yg lain...
Tidak pernah sia rasa sebelum ni.
Cara dorang buat ubi ni ialah rebus dulu kemudian d penyek2 kan dan d potong dua dan d mkn bersama nasi dan rasanya ada berbeza sedikit..dan...dan....tiada lah..




Oya, ada 1 story sia mahu share pasal rumah mentua my abg ni iaitu pasal perigi ni.
Menurut cerita, perigi ni suda ada sejak 40 tahun yg lalu....just sebelah rumah mentua my abg.
Byk kisah lah perigi ni ..buli mengubati sakit2, bikin awet muda dan byk lagi. Yg mengheran kan, air perigi ni terlalu jernih dan rasanya sedap....itu menurut cerita dan sia sendiri suda try okie....:))
Dan yg mengheran kan lagi, d sebelah perigi ni ada sungai dan laut...tapi tiada kesan apa2 dgn air perigi tu.
Dan air perigi tu tetap sama ja walaupun hujan lebat kah..kemarau kan....air perigi tidak pernah kering atau bertukar warna...'menten' ja org bilang....
TETAPI....uiyoh, tiba2 ada tetapi ni.....menurut cerita lagi, air perigi ni akan bertukar kabut ataupun kotor sekiranya ada pompuan yg dtg mengambil air dlm keadaan RED FLAG. Kalau ndk paham apa tu red flag ..mari sia cakap terus terang lah....datang bulan bah...!!!!
Jadi utk pompuan2 yg mau dtg ke rumah mentua my abg ni....jan dtg kalau ada RED FLAG ar...hehe..
TETAPI...nah tetapi lagi....kalau terlanggar pantang juga, air itu akan menjadi kabut selama 7 hari...dan akan menjadi normal kembali selepas itu....menurut cerita lah.
nanti sia try p sana kalau sia eherm........hahahaha...




Jadi, bila sia punya beliau tau yg air ni buli bikin kita awet muda...so tanpa segan silunya...dia mengambil 3 gelen kosong d belakang kereta..yg suda dia standby dari kemarin2 lagi dia bilang.... dia pun minta isi lah bah kunun...ish3x...
Tu nah c beliau yg pakai baju merah tu....yg pakai baju biru tu dia punya boisan...hehehe...bapa mentua my abg....


Bah..sepa2 yg mau try air perigi ni....sila lah ke Kg.Pahu, Kota Belud.

Aik....menyimpang suda cerita sia ni. Tajuk sepatutnya pasal 'Baby Syifa'...but story sia pula more to Perigi.
Hantam saja la labu..........

Take care....(*_^)

Saturday, June 25, 2011

Shirley's Recipe Blog

Hi friends....
Kalau ada masa tu, view2 lah bah my other blog Shirley's Recipe tu ok...:)
Blog ni smua pasal my own resipi....saja2 mau kongsi masakan.
Manatau sia pun buli minta resipi dari kamu.
Sia ni mimang suka memasak..walaupun masakan sia ni cuma simple n biasa2 ja...
Jadi, kalau ada serba kekurangan resipi sia tu, sila lah beri tunjuk ajar ok...:)

Have a nice day !

Saturday, June 18, 2011

Belated B'day

Yesterday is my little girl Memei belated bday...
Actually, Memei's b'day sudah pas but i kasihan pula tengok memei bila everytime dia nampak her friends at school having a bday party n rec'd a lot of present...mesti dia pula yg over excited...:)
So i've discuss with my hubby, and we decided mau buat Memei's belated bday at school wit all her friends.
So yesterday is the prefect day we make a bday party for her. Just a simple party but the most important, my girls n childrens at school are happy n enjoy...^^

Not much preparation i make, just a simple foods which is cook by me and some goodies for childrens to bring home.


This is Memei's b'day cake....
Actually, i mau order barbie cake...but i pospond order dulu lah for my big girl b'day soon....




Memei malu2 lagi mau potong cake....




Memei wit her classmate....




Cuma ini saja yg i masak....so simple kan but yg penting all childrens suka mkn.....:)




Goodies to bring home..




All childrens sing a song Happy B'day to Memei....




Eat time.....






Memei rec'd a lot of present on that day.....:)




Tapi sampai rumah, her Che2 yg buka smua presents......
Memei just duduk n tinguk saja....duuuuuuui bah...







Bonus pic.
Me n angle's of mine......


Related Posts with Thumbnails