My Lovely Followers

Wednesday, June 29, 2011

SteamBoat

Just b'cos of cuaca tidak mengizin kami BBQ tonite...nasib baik kami ada plan ke 2 iaitu buat steamboat at home...:) Dan sepatutnya planning untuk kami steamboat ni, actually esok mlm but memandang hujan, so terpaksalah posponed BBQ tu.

ni lah bahan2 untuk kami steamboat.



And ready to serve.......



Simple but yummmmmy...!

BBQ

Thinking to have BBQ tonite but.........
tinguk lah bah tu cuacu tu.....ish, geramnya.....!!!! 


fikir2 dulu kalu jadi kah ndak ni.......emmmmmm...???

Tuesday, June 28, 2011

Baik pula hati sia ni..:)

Time sia view blog my other fren's blog....tiba2 heavy rain lah pula, d ikuti dgn thunder yg tidak pandai henti2...!!  Bagus lah bah..at least tidak juga terasa panas d luar tu.
And planning today no entry mau posting but tiba2 terasa mau posting juga gara2 anjing ni....^^

Ya lah, as i mentioned tadi tu tiba2 heavy rain....sia pun stop sekejap lah view blog my fren's tu coz mau p tutup tingkap, pintu n check apa2 yg patut...takut masuk hujan kan.....:p
Tetiba...TER-focus sia sama ni anjing d belakang rumah...dan tetiba pandai pula sia kasian sama ni anjing2. Entah sepa punya empunya anjing tu pigi lepak d belakang rumah kami....tapi biar lah..!!
Cuma yg sia kesian tu anjing tu teda tempat berteduh. Ngam2 lagi hujan lebat...kilat pula balik2 berbunyi....(adui..bahasa sabah butul ni sia sakap ar...hahahaha)
Last2 tu anjing landing ja d belakang rumah kami yg tiada berbumbung tu. Dan time sia mau tutup tingkap dapur tu, tu anjing balik2 tinguk sia....mcm dlm hati tu anjing.." kasi masuk lah bah kami dlm rumah ko...kasian kami..dapat juga ko pahala"
Munkin lah tu anjing cakap begitu kan haha...
Tapi dalam hati sia pula time tu..."Sori lah anjing ar...teda tempat bagi mu..peace..." buli2 sia berpikir begitu..mulau..hahaha...
Apa yg sia buat...sia masuk dalam bilik...dan ambil camera...berabis gambar2 tu anjing hahaha...

Munkin dlm hati tu anjing lagi time sia gambar2 dia..."Bertuah punya manusia....suka butul dia tinguk kami tidur dlm hujan yg lebat ni..dia gambar2 kami lagi ni ..ceh...!"

Bah mari tinguk gambar anjing yg sia maksud kan itu....hehehe

Time ni sia mau tutup tingkap...tu anjing tinguk ja sia....:))




Time ni, hujan ada slow down sikit...masih juga tu anjing d sana....
Basah kuyup bah dia.....cian juga...:(
Tapi apa buli sia buat kan...tak kan suruh tu anjing masuk dlm rumah kan... nanti sia yg kena kilat hahaha...




Andu bah.....!!!
Lek's ko anjing....lol....


Hujan start jam 3pm, skrg jam 4pm...masih juga ada tu anjing...mau juga sia kasi payung....hehehe..
Baik pula hati sia ni kan....:)

Sunday, June 26, 2011

Baby Syifa

Please welcome to baby Nursyifa Humairah who just born on 20th June.
Thats my bro Charles@Tengku Izzuddin 3rd baby girls....*wink-wink*..
bila lagi mau pok baby boy ar..????

So hari ni adalah hari ke-7 sempena kelahiran baby Syira, selalunya hari ke-7 ni keluarga sebelah mentua my abg akan mengada upacara cukur rambut dan doa selamat utk baby n ibu.
So hari ni me, kids n my parents pigi d Kota Belud, Kg.Pahu d rumah mentua my abg.
Waduh.....perjalanan masuk ke kg tu punya lah 'sandhi'...muntah2 my kids...hehehe kesian bah.
Jln bengkang-bengkok, naik bukit turun bukit....sudah tu, panas lah pula....!!!! Adei.... ooopsss jan marah ya my abg....itu kenyataan bah....hehe... tapi sampai juga kami d sana kan...

Sampai ja kami d rumah mentua my abg.....mesti baby baru tu lah yg ndk sabar kami mau tinguk n dukung.

Nah, tengok gambar d bawah ni...siapa yg duluan dukung....
Mcm kepingin mau ada baby suda ni....:p




Yessssssss...thats my big bro....
Kunun2 mau pok baby boy for this time....skali keluar dapat baby girl haha...
Syukur lah bah tu kan....baby girl pun anugerah Tuhan juga....yg penting sihat dan sempurna baby tu.
Next time, try again utk baby boy pula ya abg ku....hehehe...




Selesai upacara doa selamat, maka upacara cukur rambut pun bermula.
Di mula kan oleh Tok Imam. 





Di susuli oleh bapa mentua my abg.




Dan skrg yg d tunggu2 iaitu time mkn.....
Atau sia ja 1rang yg menunggu mau mkn ja ni....ish malunya...!




Wow..rajinnya abg sia...dia yg sibuk2 menghidang ni....cayalah bang long...!
Gitu lah..depan mentua mesti tunjuk rajin kan...hehehe...




Phiweeeet...sempat lagi ko ber-peace2 sana ar....:))




Begini lah adat keluarga mentua my abg, kalau mkn biar d hidang satu persatu...
yg kami sebagai tetamu ni, kira duduk tunggu d hidang ja lah...
wow, i likeeeee....hehe




Salah satu makanan yg jadi tumpuan sia time tu ialah Ubi Kayu ni lain dari yg lain...
Tidak pernah sia rasa sebelum ni.
Cara dorang buat ubi ni ialah rebus dulu kemudian d penyek2 kan dan d potong dua dan d mkn bersama nasi dan rasanya ada berbeza sedikit..dan...dan....tiada lah..




Oya, ada 1 story sia mahu share pasal rumah mentua my abg ni iaitu pasal perigi ni.
Menurut cerita, perigi ni suda ada sejak 40 tahun yg lalu....just sebelah rumah mentua my abg.
Byk kisah lah perigi ni ..buli mengubati sakit2, bikin awet muda dan byk lagi. Yg mengheran kan, air perigi ni terlalu jernih dan rasanya sedap....itu menurut cerita dan sia sendiri suda try okie....:))
Dan yg mengheran kan lagi, d sebelah perigi ni ada sungai dan laut...tapi tiada kesan apa2 dgn air perigi tu.
Dan air perigi tu tetap sama ja walaupun hujan lebat kah..kemarau kan....air perigi tidak pernah kering atau bertukar warna...'menten' ja org bilang....
TETAPI....uiyoh, tiba2 ada tetapi ni.....menurut cerita lagi, air perigi ni akan bertukar kabut ataupun kotor sekiranya ada pompuan yg dtg mengambil air dlm keadaan RED FLAG. Kalau ndk paham apa tu red flag ..mari sia cakap terus terang lah....datang bulan bah...!!!!
Jadi utk pompuan2 yg mau dtg ke rumah mentua my abg ni....jan dtg kalau ada RED FLAG ar...hehe..
TETAPI...nah tetapi lagi....kalau terlanggar pantang juga, air itu akan menjadi kabut selama 7 hari...dan akan menjadi normal kembali selepas itu....menurut cerita lah.
nanti sia try p sana kalau sia eherm........hahahaha...




Jadi, bila sia punya beliau tau yg air ni buli bikin kita awet muda...so tanpa segan silunya...dia mengambil 3 gelen kosong d belakang kereta..yg suda dia standby dari kemarin2 lagi dia bilang.... dia pun minta isi lah bah kunun...ish3x...
Tu nah c beliau yg pakai baju merah tu....yg pakai baju biru tu dia punya boisan...hehehe...bapa mentua my abg....


Bah..sepa2 yg mau try air perigi ni....sila lah ke Kg.Pahu, Kota Belud.

Aik....menyimpang suda cerita sia ni. Tajuk sepatutnya pasal 'Baby Syifa'...but story sia pula more to Perigi.
Hantam saja la labu..........

Take care....(*_^)

Saturday, June 25, 2011

Shirley's Recipe Blog

Hi friends....
Kalau ada masa tu, view2 lah bah my other blog Shirley's Recipe tu ok...:)
Blog ni smua pasal my own resipi....saja2 mau kongsi masakan.
Manatau sia pun buli minta resipi dari kamu.
Sia ni mimang suka memasak..walaupun masakan sia ni cuma simple n biasa2 ja...
Jadi, kalau ada serba kekurangan resipi sia tu, sila lah beri tunjuk ajar ok...:)

Have a nice day !

Saturday, June 18, 2011

Belated B'day

Yesterday is my little girl Memei belated bday...
Actually, Memei's b'day sudah pas but i kasihan pula tengok memei bila everytime dia nampak her friends at school having a bday party n rec'd a lot of present...mesti dia pula yg over excited...:)
So i've discuss with my hubby, and we decided mau buat Memei's belated bday at school wit all her friends.
So yesterday is the prefect day we make a bday party for her. Just a simple party but the most important, my girls n childrens at school are happy n enjoy...^^

Not much preparation i make, just a simple foods which is cook by me and some goodies for childrens to bring home.


This is Memei's b'day cake....
Actually, i mau order barbie cake...but i pospond order dulu lah for my big girl b'day soon....




Memei malu2 lagi mau potong cake....




Memei wit her classmate....




Cuma ini saja yg i masak....so simple kan but yg penting all childrens suka mkn.....:)




Goodies to bring home..




All childrens sing a song Happy B'day to Memei....




Eat time.....






Memei rec'd a lot of present on that day.....:)




Tapi sampai rumah, her Che2 yg buka smua presents......
Memei just duduk n tinguk saja....duuuuuuui bah...







Bonus pic.
Me n angle's of mine......


Thursday, June 16, 2011

malas masak

Sekali sekala makan tin food pun sedap juga kan....
Malam ni kami cuma makan ni Curry Chicken




1 tin mesti tidak cukup....mau 2 tin baru cukup...:)




Senang ja....kasi panas dlm micro ja.....






Tuesday, June 7, 2011

Japanese Foods

1st time bawa kids pergi mkn japan foods ni.....:))
Bila sampai ja, my 1st girl ni tidak sabar suda mau mkn itu ini....




Dia standby mau pick suda...





Sia ingat dorang ni ndk pandai makan....
Sekali nah.....
enjoy betul dorang mkn bah....:)) Sampai licin....!!!!!
 




My little Memei sempat ber-pose lagi time mkn....





 Another kids meal for them....




Hubby punya meal......^^




And me....pose dulu before mkn ar....:)) ish3x...





And another pose.....as per hubby requested ar....dia bilang "utk kasi masuk d blog ko...."
Atukoi...!!!!





Ini lah menu sia hari tu....mee sudo......
Tapi rasa mcm Ba Ku Teh pula.....




Another meal for me.....Vege, fish n praw tempura wit rice...
Emmmm yummy...!!!!



OK thats all....!



Hujan oh Hujan...

Beginilah gaya org ni...bila cuaca panas mau pula hujan turun...
 bila hujan turun, mau pula matahari yg keluar...aduii...!!! binggung2....
Aaaaahhh mcm ni lah happened to me....bila cuaca panas, sia mau hujan turun.... bila hujan turun, marah2 lah pula.....buduh's....!!!

B'coz this evening sia betul2 mau p mkn pau saaaaaaaaaaaaaaaaaaNa menggatal but raining lah pula....
bukan mengidam tau...cuma rindu mau mkn pau ja.....:))

Time mau keluar rumah tu...cuaca gelap sudah... tapi 'ada aku kisah'... !!
Dalam pikiran cuma mau mkn pau ja....^^





Few 2nd tu....hujan pun turun dgn lebatnya.....sandhi eh...!!!!





But akhirnya, sampai juga kami di sini mengatal......
emmmm yummy...sedang mkn pau ni....hehehe




On the way home tu pula, depan mata kami sendiri nampak accident tu happened....
Kasihan pemandu kereta kancil tu bah....dia tidak sengaja langgar belakang kereta Ninja tu....
I think dia mau tekan break...but tertekan lah pula minyak......
Kasihan org tu......!!! *sigh*
Entah lah apa kejadian pas tu, kami pun bla ja...



Mum In Law 56th B'day..

Today 07th June is my MIL b'day.
"This is a special birthday wish.
That comes with love to you.
It brings warm and heartfelt thanks.
For all the thoughtful things you do.
It also comes to let you know.
U mean more to us each day.
N to everyone your lives have touched.
In such a loving way."


HAPPY BIRTHDAY MUMMY....We love u always.....


Ok, let's start my blog about my MIL b'day ya.
Last nite, sia ada buat a bit suprise for MIL...alah, kecil-kecilan ja just to make my MIL more happy.

1st thing yg i buat is sedia kan fav food for MIL...
This few days MIL selalu cakap mau mkn lamb chop...
so, i try my best mau masak lamb chop especially for her..

Ini lamb yg suda sia marinet n tinggal masak ja....^^





Then 2nd thing yg sia buat is boil eggs...ni mesti ada setiap tahun....and i boil 9 biji eggs....
means for panjang umur...






Oya, lupa pula mention pasal cake tadi....ya, kami ada buy cake juga for mum but memandangkan i buy cake with my 2 girls just now, terpaksa lah wording cake tu kena tulis Happy B'day to 'Grandma Joe' hahaha...
  mula2 i thinking mau put to 'Mummy'....adeeeei...biarlah tu asalah ada cake cutting :))






Ok doned with my masak......
TaDaaaaaaaaaaaaaaa......
my Lamb Chop.....!!!!!!!! N red eggs....



p/s : my MIL bilang..."wah, sadap oh ko masak...kalah mum suda oh...."
Me : Alah, besa2 ja bah mum, yg penting mum suka n happy..."
And my Dad In law pun balik2 tambah nasi....wow...!!!




Ni side order.....
Mee basah....pun mesti ada every year....utk panjang umur juga....









Takut ndak cukup mee...kami order lagi Tuaran Mee.....:))
Emmm yummmy.......!!!!!







Now, is cake cutting ceremony.....cehwah....hahaha....
Sambil touching ni my MIL potong cake coz suprise kan ada cake ni hehehe...
alah, small matter bah tu mum....^^





Then, MIL buat wish.......
Adui, i'm so touching bab2 yg ni but no need to mention....just i'm happy what we did last nite...
Thanks to GOD.....:))





And last pic, is my beloved parents in law...




God Bless Our Family.....Amen.





Related Posts with Thumbnails