My Lovely Followers

Wednesday, March 31, 2010

My Masak2 for today...


Today i would like to posting about my masak2.
Saya masak 2 recipes today iaitu Butter Prawn and Curry Chicken. Oh...I love butter prawn very much...! But curry chicken not really lah but i cooked especially for my hubby.
Dia ni tidak makan udang bah...rugi oh!
Saya masak pun bukannya terror sangat, asal sedap di makan dan ngam itu taste..boleh lah...^_^
Saya cuma share my simple recipe....mungkin byk kurangnya juga but for me...it's prefect...ya ampun!

Ok, let's continue my masak2 for today....

1st recipe is BUTTER PRAWN
Bukan senang mahu masak recipe ni but for me, saya cuma buat cara yg paling senang and cepat di masak.

Bahan-Bahan

Tigger Prawn
Planta
Rempah Kari
Daun Kari
2 ulas bawamg merah
3 ulas bawang putih
1 biji telur
Garam






Kalau masak butter prawn ni saya lebih suka Tigger Prawn coz isi tu sedap dan manis bila di makan.



Cara membuat :

Masak udang di dlm kuali tanpa minyak ya...supaya udang tu akan lebih kering. Kalau tidak nanti butter prawn tu ada kuah. Sepatutnya mesti kering baru sedap dan ranggup.

Then, bersih kan kuali dan letak butter dan masukkan bawang2 yg di hiris.

Masukkan rempah kari 2 sudu besar, lalu gaulkan bersama2 dgn daun kari supaya lebih wangi.

Masukkan udang lalu gaul hingga sebati. Biarkan seketika sampai semua bahan2 meresap dan udang nampak kering.

Garam secukup rasa.

Dan masukkan 1 biji telur.


Ta.....Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......
Ini lah my prefect Butter Prawn....walaupun byk kurangnya tapi sedap bah....yum..yum..yummy!




Saya cuma makan 4 ketul saja pun sudah kenyang oh coz tigger prawn ni kan besar....adedei..!







***************************************************



2nd recipe is Curry Chicken
Ini lah masakkan yg my hubby nanti2kan. Saya lebih suka bahagian paha coz isi ayam tu manis dan sedap.
 Ini masakan paling simple for me but jangan ketawa ah coz byk kurangnya but asal my hubby bilang perfect...bolehlah...^_^

Bahan-Bahan

2 potong bahagian paha ayam
Ubi Kentang
Rempah Kari
Santan
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Daun Kari
Asam Jawa
Garam
Serai





Cara membuat :

Bersihkan ayam lalu potong2.
Masukkan minyak dalam kuali.
Masukkan bawang2 dan halia yg telah di tumbuk dgn lesung.
Masukkan rempah kari, gaul sekejap hingga mengeluarkan bau.
Masukkan ayam lalu gaul hingga sebati.
Masukkan ubi kentang yg di potong 4.
Masukkan daun kari supaya lebih wangi.
Air sedikit.
Masukkan serai untuk perasa dan mewangi kan lagi kari.Biarkan selama 15 minit agar bahan2 semua menyerap.
Lalu masukkan kan santan.Biarkan mendidih selama 5 minit
Air asam jawa.
Dan garam.

Dan siap untuk di hidang kan......:)






Well, itu saja about my masak2 for today. Hope u all don't laugh at me coz i'm still learning
to be a good CHEF...hahaha....

2 comments:

  1. Not bad :D. Tu butter prawn bah. Ingatkan kau guna butter lah konon kan nama dia "Butter" prawn kekekke. Jangan marah ya.

    Wah..tu kari mmmmm macam mahu masak kari lah pulak ni malam heheh.

    ReplyDelete
  2. SJB : Oh...tu planta kira butter lah bah tu...sama ja hehehe....sedap juga bah...

    kari apa ko masak? buat blog lah bah hehehe...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
Bye Myspace Comments