My Lovely Followers

Tuesday, February 9, 2010

Best kah stay di Tawau?

Before i start my blog today,saya mahu share sikit pasal my 1st daughter ni. Now a days dia suka draw dinding..living room..bedroom...kitchen...habis kena draw....Memang kami sudah kasih sedia table and books for her to do the colouring but still juga draw dinding...*sigh*...













Nah,ini lah dinding yg dia draw....saya pula yg kena lap semua ni dinding2....*sigh*.....

So now,apa yg saya buat ialah......

*

*

*

*


Saya ambil kertas kuning yg besar tu then tampal di dinding. Saya suruh dia draw di sana saja.






























Nasib berjalan juga idea saya ni....dalam fews minutes saja itu kertas boleh penuh dgn colours....whatever lah asal dia tidak draw dinding rumah.....^_^





***********************************************



Ok actually saya mahu share pasal Tawau Town. Mungkin ada di antara kamu sudah pernah datang melawat or ada yg belum pernah melawat Tawau. So, memandangkan saya sudah almost 2 years stay here,so boleh lah saya share ok. Harap tidak boring ..^_^

For me,stay di Tawau adalah lebih baik berbanding dengan Sandakan dan Lahad Datu. But of coz our  hometown juga yg THE BEST..!! and thanks GOD my hubby kena transfered di Tawau. not Sandakan or Lahad Datu.We start stay here sometimes in June 2008. When we arrived here, I am surprised that Tawau have improved so much..!! But yg sedih tu TETAP juga tiada SHOPPING MALL. Apa yg ada cuma Servey hypermall and Milimewa. Then I start thinking,di mana lah mahu bawa anak saya jalan2 ni nanti..tak kan di Servey or Milimewa saja..!! But however hidup mesti di teruskan…tak kan saya mahu biarkan hubby tinggal seorang di Tawau kan. Terpaksa juga lah stay…..

Oya,i still remember airport Tawau dulu kecil saja macam kedai makan gitu hehehe... sekali skrg, nah.....improved so much but so far away lah....









Then after few mths kami tinggal di Tawau, barulah kami dapat sesuai kan diri dgn keadaan di sini.
1st thing yg saya suka pasal Tawau ialah sayur2 di sini fresh, murah and byk pilihan.
2nd thing is Ikan.Kalau time di KK dulu saya tidak pernah pergi pasar ikan but bila sudah stay di Tawau almost every weekend saya pergi pasar. Ikan2 dia semua murah2 and fresh tau..!! If my MIL or my mom come here,mesti dorang beli ikan di pasar tu untuk bawa balik KK. Em, of coz lah ikan yg  berkualiti seperti Ikan Merah,Tuna,Tenggiri,Bawal dan Ikan Putih.
















Bersih lagi ni pasar and penjual dia pun kira friendly.. Boleh minta buang sisik and perut ikan...^_^

3rd thing yg saya suka pula ialah Tawau Tanjung Market. The biggest market in Malaysia..ya kah?
Ah, di sini lah saya selalu beli sayur2 and kerperluan di rumah untuk memasak...fresh N murah.
Em,di sini juga tempat membeli makanan2 kering seperti ikan masin,ikan bilis,udang kering dan byk benda lagi seperti tikar dari indon,lanjang2,kuali2,ehh...byk lah....siok jalan sini memang murah....!!











After 4 mths kami stay di Tawau baru lah GIANT is officially opened. So di sana lah every weekend kami bawa anak jalan2 coz ada playground yg bersih and more safety.



Then few mths tu pula barulah ada THE EASTERN PLAZA the largest shopping complex in Tawau....Thanks GOD!!  Sekurang2nya terasa juga kami macam di KK hahaha... Bila ni shopping complex officially opened kan...lucu pula tengok ni org2 Tawau bah macam 'sakai' ja masuk ni shopping mall...i mean butul2 macam 'villagers' bah hahaha... jahat oh saya....poor them..!!
































Nampak tu building Promenade Hotel kah? Tallest hotel in Tawau and has the biggest ballroom that could accommodate up to 1100 banquet guests and also having the biggest and comprehensive gymnasium in Tawau. Best juga....^_^

And now, I heard that Tawau Time Square the biggest shopping mall is in progress..YES!! Syukur lah ada pembangunan sudah ni Tawau Town.









  
 
 
 
 


Di sini tu shopping mall mahu kena buat di Tawau Water Front, Jalan Pantai.Wah,mesti cantik ni kan...^_^
 
  

 









Beginilah rupa bentuk Tawau Times Square Shopping Mall tu nanti....*wink..wink*
























Ok that all from now.

Saya akan share cerita pasal tempat2 menarik di Tawau yg pernah kami pergi some other time ya..bye.
 

3 comments:

  1. alalaallala.... lukis dinding??? bukan alang2 lagi tu lukisan tu hahahhaha... nasib baik kau ada idea...hehehhehehe...

    Good lah you talk about Tawau sher.. saya nda pernah p sana... kau cover semua tu Tawau... pelan2 kau cerita...ambil photo byk2 ah.. mau juga tau Tawau mcm mana...

    Ya lah membangun betul ni Tawau...

    ReplyDelete
  2. cat..Ko belum pernah datang kah...alalala,rugi!! ok nanti sia cerita lagi byk2 kio hehehe... kalau ko planning mau dtg sini..u boleh stay di rumah sia ok...:)

    ReplyDelete
  3. Astaga..lukis dinding hahaha. i rasa semua anak anak kita pernah buat begitu kan. my boys dulu lah selalu tu lukis dinding. tapi sekarang tidak sudah takut kena marah kan heheh. taip nasib baik kau ada idea buat begitu kan. harap harap dia tidak lukis di dinding lain heheh.

    ya kan, banyak lah tu new shopping complex nanti kan. bagus lah kan.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails